2020-05-31 21:04

Uninominalul românesc a adus oile în Parlament. Aleşii nu mai ies din cuvântul baciului de partid

 |  19:48
Uninominalul românesc a adus oile în Parlament. Aleşii nu mai ies din cuvântul baciului de partid

S-au lăudat prin campanie că au eliminat votul pe liste,dar tot nişte oi au rămas. La mai bine de doi ani de când la alegeri s-a votatuninominal, spiritul de turmă este mai acut ca oricând printre parlamentari. Cevaloare mai are votul uninominal în acest context? Ziarul „Puterea” a încercatun răspuns.

Uninominalulromânesc nu a produs responsabilizarea parlamentarilor. În politica mioritică,partidul e deasupra Parlamentului. Votează după deget, stau lipiţi de bănci,sau nu vin deloc la serviciu, dacă aşa li se cere. Parlamentarii nu ies dincuvântul baciului de partid, dacă baciul îi ameninţă cu excluderea din ţarc.

Dâncu: Uninominalul românesc, o păcăleală

Vasile Dâncu,sociolog şi analist politic crede că societăţii îi e absolut necesară o politică a partidului,dar că în ţările civilizate ameninţarea cu excluderea şi şantajul nu sepractică. „O politică a indivizilor ar fi nocivă pentru societate. Şi în ţărileoccidentale se practică această politică a partidului, însă acolo nu existăşantajul, sau ameninţarea cu excluderea. Acolo există sisteme de negociere, devotare în interiorul partidelor. Vocea regiunilor, judeţelor, sau cum se numescele, chiar se face auzită”, spune Dâncu. Cât despre calitatea sistemului de votde la noi din ţară, Dâncu dă răspunsul fără ocolişuri: „Uninominalul românesc eo păcăleală. E mai rău chiar decât votul pe liste. E o chestie de faţadă. Noinu avem tocmai un uninominal, jumătate dintre aleşi sunt redistribuiţi tot peliste. Parlamentarii nu sunt personalizaţi, sunt aplatizaţi. Iar ultimul efectîn acest sens a fost tocmai această lipsire de putere a parlamentarului, carenu exercită un vot al propriei conştiinţe, ci unul condiţional”, ne mai spuneVasile Dâncu.

Stelian Tănase: Imbecili care votează după deget

Stelian Tănase echiar şi mai dur în declaraţii: „Noi nu avem vot uninominal, să nu mai spuneţiasta!”, susţine ferm politologul. „Disciplina cazonă de partid bate în momentulăsta orice responsabilitate a parlamentarului faţă de cetăţenii din colegiulsău. Sunt nişte imbecili care votează în masă, după deget. Ce ni s-a servitînainte de alegeri că e vot uninominal a fost praf în ochi. Vot uninominalînseamnă că persoana care ia cele mai multe voturi în colegiul unde candideazăintră în Parlament. Or, la noi au intrat şi de pe locul 2 şi 3. E tot un sistempe listă, centralizat la partid”, declară Stelian Tănase.

Cum acuză ei turma adversă

Dau vina unii pealţii, dar recunosc abuzurile. Aleşii Puterii spun că ameninţările cuexcluderea din partid pe care le-au practicat liderii Opoziţiei nu suntdemocratice. În partea cealaltă, parlamentarii Opoziţiei afirmă că decizia PDLde a-i ţine pe parlamentarii săi lipiţi de bănci, la moţiune, a fost un abuz.

Liberala AlinaGorghiu, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor ne spune că nu i sepoate impune nici unui parlamentar cum să voteze. „Parlamentarul nu are mandatimperativ. Scrie în Constituţie, deci, slavă Domnului, nimeni nu îi poateimpune ce să voteze sau să voteze într-un anume fel sau altul”, declarăGorghiu, sancţionând decizia PDL, care la moţiune şi-a ţinut parlamentarii înbănci. „La moţiune, decizia PDL de a-i împiedica pe membrii săi să voteze afost una abuzivă. Regulamentul Camerei spune clar că o moţiune se votează cubile, nu impune nimeni parlamentarului cum să voteze”. Pricepută în a vedeadefectele PDL, Gorghiu evită un răspuns clar atunci când îi amintim că şi şefulsău, Crin Antonescu şi-a ameninţat cu excluderea din partid colegii care ar fivotat altfel decât a decis partidul. „În relaţia dintre disciplina de partid şiresponsabilitatea faţă de cetăţean, fiecare parlamentar trebuie să discearnăbine în această ecuaţie, uneori conflictuală”, spune liberala.

În tabăraadversă, deputatul UNPR Eugen Nicolicea îl acuză pe Crin Antonescu deiniţiative nedemocratice. „Nimeni nupoate impune cuiva cum să voteze. Cum a făcut, de exemplu, Antonescu atuncicând a ameninţat parlamentarii săi că îi dă afară dacă nu votează moţiunea cubilele la vedere. Cel mai mare câştig al democraţiei este votul secret. Auprezentat votul cu bile ca pe un mare act de curaj, în contextul în care celmai mare câştig al democraţiei este votul secret”, pledează Nicolicea, care netrimite la textele de lege. „La articolul 69, alineatul 2, parcă, spune căorice vot imperativ este nul. Deci, nimeni nu poate impune cuiva cum să votezeşi nu poate sancţiona un parlamentar pentru că a votat într-un anume fel.Pentru că, tot în Constituţie, la articolul 69, dar la alineatul 1 spune că parlamentaruleste în slujba poporului şi nu în slujba vreunui partid, sau a unui lider”. Îiamintim că şi la UNPR, senatorul Liviu Câmpanu a fost exclus pentru că a votataltfel decât a decis partidul, dar Nicolicea ne dă un răspuns care ne lasămască: „La noi nu s-a dat afară ca sancţiune, ci, ca şi confirmare a plecării.A spus că pleacă din partid şi noi i-am confirmat plecarea”.

Disciplina de partid, necesară

Deputatul PDL DanielBuda ne mărturiseşte că disciplina de partid e necesară, altfel nu s-ar puteaguverna. „Nu poţi să guvernezi dacă nu ai susţinere politică pe linie departid. Dacă un parlamentar a mers în campanie şi a prezentat nişte măsuri alepartidului, iar el, apoi, nu şi le asumă în Parlament, nu îi poţi lua dreptulde a fi parlamentar, dar îl poţi da afară de la tine din partid. El este înslujba cetăţeanului, dar şi partidul este tot în slujba cetăţeanului”, susţineBuda, membru şi el în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Adriana Săftoiu,deputat al PNL, susţine şi ea necesitatea unei discipline de partid, dar acuzăsituaţiile când subordonarea faţă de partid îngrădeşte opiniile parlamentarilor.„Chiar dacă e vorba de un vot uninominal, el este dat pentru apartenenţa la unpartid. Să nu facem confuzie întredisciplina de partid, în care tu îţi prezinţi punctul de vedere în interiorulpartidului, şi momentele când partidul îţi spune cum să votezi, fără să teconsulte. Aceasta e o mentalitate comunistă şi cred că toate partidele dinRomânia încă o mai au, într-o oarecare măsură”, declară Săftoiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine