2020-04-03 06:21

UPDATE. Tökes stârneşte furtună la Bucureşti. Intervine şi Băsescu

 |  15:09
UPDATE. Tökes stârneşte furtună la Bucureşti. Intervine şi Băsescu

24 iulie 2010, ora 14.30. Tokes: Pe lângă suveranitatea României, vrem să avem dreptulsă ne gestionăm singuri problemele

Vicpreşedintele PE Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, laUniversitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşescatunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pelângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuriproblemele.

"Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem săluăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pemasă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cucărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similarăîn Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomiasecuiască. Pe lângă suveranitateaRomâniei, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele",a spus Tokes, în discursul ţinut la dezbaterea "Europa Centrală - centrul Europei?".

El a afirmat că acolo unde nu există autonomie nu există suveranitate.

Tokes a susţinut că în relaţiile româno-ungare reprezentanţii celor douăcomunităţi sunt legaţi de grija specială pentru etnicii lor aflaţi înstrăinătate, precizând că este vorba de 23-25 de milioane de români în Europaşi de 13-15 milioane de maghiari în Bazinul Carpatic.

Tokes a citat unele afirmaţii din 2005 ale preşedintelui Băsescu, potrivitcărora "calea gestionării situaţiei din Kosovo este acordarea autonomieişi nicidecum ruperea teritoriului".

Totodată, el a precizat că şefulstatului român a anunţat planul de schimbare a Constituţiei României şi că adelegat comisia menită să elaboreze modelul de structură a statului român.

Potrivit lui Tokes, propunerile comisiei au fost structura asimetrică ajudeţelor şi regionalismul asimetric.

Vicepreşedintele Parlamentului European a menţionat că este nevoie deplanuri de dezvoltare şi de restructurare care se bazează pe autonomie,sistemul autonomiilor permiţând obţinerea unor rezultate promiţătoare.

El i-a felicitat pe premierul ungar, Orban Viktor, pentru rezultatele înalegeri şi pe Traian Băsescu pentru comandarea Raportului Tismăneanu şi i-amulţumit acestuia pentru susţinerea acordată personal şi de PDL faţă de numireasa ca vicepreşedinte al PE.

24 iulie 2010, ora 13.30. Băsescu:Viziunea mea, autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, sâmbătă, la tabăra de la Băile Tuşnad, că are aceeaşi viziune caîntotdeauna, respectiv "autonomie egală pentru toţi cetăţenii români,indiferent de etnie".

Şeful statului a făcut declaraţia înacest sens la seminarul cu tema "Europa Centrală - Centrul Europei?",organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", răspunzândunei întrebări din partea participanţilor, transmite Mediafax.

"O să spun ce am mai repetat: toţi cetăţenii României aunevoie de autonomie, iar procesul continuă, nu s-a oprit la o oarecareautonomie financiară, la autonomia de a te organiza, de a face programe dinresursele financiare", a spus Băsescu.

Preşedintele a dat asiguri că va fi unul dintre aceia care "vor presa pentru ca procesul deautonomie să crească".

"Nu pot însă să fiu incorect, să vă spun că am altăviziune decât cea pe care am susţinut-o întotdeauna: autonomie egală pentrutoţi cetăţenii români, indiferent de etnie", a subliniat el.

Traian Băsescu a făcut referire şi la menţionarea Tratatuluide la Trianon. "S-a vorbit de Trianon. Eu nu comentez Trianonul, cum nucomentez nici alte elemente de istorie care ne-ar despărţi. Aş vrea să comentezviitorul care ne leagă pe unii de ceilalţi", a continuat el.

În ceea ce priveşte autonomia românilor din afara frontierelorţării, preşedintele Traian Băsescu a spus că România nu-şi va permite niciodată ca în relaţia cu statele pe teritoriulcărora trăiesc români să intervină cu privire organizarea administrativă.

"Ceea ce noi solicităm statelor membre sau nemembre aleUniunii unde trăiesc români este să le fie respectat dreptul de a-şi menţinecultura, limba, de a învăţa în limba lor, de a se manifesta cultural, drepturicare să prezerve valorile culturale lingvistice româneşti şi, în acelaşi timp,vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca românii care trăiesc în afarafrontierelor să simtă că România se gândeşte la ei. Nimeni nu poate susţine căa existat măcar o singură intervenţie a autorităţilor române la un stat peteritoriul căruia trăiesc români în care să cerem organizăriadministrative", a spus el.

23 iulie 2010. Laszlo Tökes reuşeşteîncă o dată să îşi atragă criticile clasei politice din România. Emil Boc,Cristian Preda, Corina Creţu sau Titus Corlăţean l- au taxat pevicepreşedintele Parlamentului European pentru afirmaţiile sale prin care sereferea la posibilitatea ca populaţia maghiară să iasă în stradă pentru aobţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Laszlo Tökes făcuse ieri o comparaţieîntre Ţinutul Secuiesc şi Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a obţinut ieriindependenţa la Curtea de la Haga.

Constituţiase respectă, nu se discută

"România are oConstituţie care se respectă, nu se discută", a răspuns spartan premierulEmil Boc la întrebarea cum comentează afirmaţiile lui Tökes.

Eurodeputatul PDLCristian Preda este ceva mai cuprinzător în afirmaţii. Preda are o părere fermă.El spune că viziunea vicepreşedintelui PE este inacceptabilă. "Esteevident că nu subscriu afirmaţiilor dlui Tökes în legătură cu comparaţia întreKosovo şi Transilvania sau Transilvania şi Catalunia. Cred că diferenţa sare înochi. Kosovo nu este Transilvania sau o parte din Transilvania. Cred că a faceaceastă comparaţie sau îndemnul la ieşirea în stradă pentru a susţine oasemenea apropiere este un gest care nu poate fi acceptat. Cred că trebuieafirmat foarte clar această diferenţă", a declarat Preda. “Inacceptabil”este termenul pe care îl foloseşte şi Titus Corlăţean, care îi cere preşedinteluiBăsescu o poziţie clară la afirmaţiile vicepreşedintelui ParlamentuluiEuropean.

CorinaCreţu: Tökeş, pericol pentru România şi UE

Cea mai dură încritică este europarlamentarul PSD Corina Creţu. Ea scrie pe blogul personal căva cere retragerea lui Tökes, a calităţii de vicepreşedinte al ParlamentuluiEuropean, după ce instituţia îşi va reîncepe activitatea. “La reluarea întoamnă a lucrărilor Parlamentului European voi solicita retragerea calităţii devicepreşedinte al acestui for lui Laszlo Tökes, ca urmare a acestor declaraţiiiresponsabile şi extrem de periculoase nu numai pentru România, ci pentrustabilitatea şi armonia interetnică din întreaga Uniune Europeană”, scrieCorina Creţu pe blog.

Laszlo Tökes adeclarat ieri la Universitatea de Vară de la Tuşnad că aşa cum Kosovo şi-adobândit independenţa, şi maghiarii din Transilvania ar putea să obţinăautonomia. "Kosovo şi-a obţinut independenţa, noi nu am putea să obţinemautonomia?”, întrebase el retoric. Tökes mai spusese că Ţinutul Secuiesc artrebui să urmeze modelul catalan, afirmând că, aşa cum au ieşit catalanii pestradă, şi secuii ar putea ieşi în stradă pentru autonomia lor.

Laszlo Tökes estevicepreşedinte al Parlamentului European din luna iunie a acestui an. El aobţinut funcţia cu sprijinul europarlamentarilor PDL, dar cu opoziţia celor aiPSD şi PNL. Tökes este parlamentar European din 2008, el candidând atunci pelistele UDMR.

UPDATE. 18:02 - UDMR despre Tökes: Nu orice om care are o funcţie deconducere e obligat să gândească

Petru Lakatos,deputat UDMR, ironizează afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European, LaszloTökes, conform căruia Ţinutul Secuiesc şi-ar putea obţine independenţa precumKosovo.

Lakatos crede căatunci când a asemănat Ţinutul Secuiesc cu Kosovo, Tökeş nu a gândit. „Nu oriceom care are o funcţie de conducere eobligat să aibă dreptate. Domnul Tökes a făcut nişte declaraţii nepotrivite, casă folosesc un eufemism. El, ca vicepreşedinte al Parlamentului European, faceo mare confuzie între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc. Cum să faci o asemneacomparaţie?! El a făcut o comparaţie fără să gândească”, a declarat PetruLakatos pentru ziarul „Puterea“.

Udemeristul spunecă declaraţiile lui Laszlo Tökes vor da curs unor reacţii cu tentă extremistă,de care România nu are nevoie acum, în perioadă de criză. Mai mult, deputatulUDMR spune că afirmaţiile Vicepreşedintelui Parlamentului European vor conveniatât Opoziţiei, cât şi Şefuluui Statului. „Momentul se potriveşte mănuşă celordin Opoziţie, care vor veni să ceară Guvernului să ia o atitudine fermă. Dar îiconvine şi lui Traian Băsescu, care se va declara iarăşi apărătorul ţării”, ede părere Petru Lakatos.

Ora 16.40.Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continuelupta pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat, vineri, încadrul unei dezbateri de la Universitatea de vară "Tusvanyos",comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinereaautonomiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tokes Laszlo a declarat în deschiderea dezbaterii pe tema "Loculautonomiilor comunitare în sistemul colaborării naţionale" că este pentruprima oară după opt ani, când, alături de FIDESZ, maghiarii pot relua luptapentru autonomie.

El l-a citat pe "premierul naţiunii", Orban Viktor, care a chematmaghiarimea la unitate.

"Premierul naţiunii, Orban Viktor, a declarat că suntem împreună pentrucă ne leagă autonomia, autodefinirea şi sângele naţiunii, iar eu sunt în deplinacord cu el", a spus Tokes.

El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din BazinulCarpatic, cadru instituţionalizat pentru lupta în vederea obţinerii autonomiei.

Tokes a amintit că după o lansare scurtă a acestui for au existat maghiaricare au încercat "deja din sămânţă" să îl sufoce, iar activitatea luia fost reluată în 2008.

Tokes a spus că în 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti, atrimis o scrisoare în numele acestui for conducătorului delegaţiei NATO,atenţionându-l că problema comunităţii maghiare poate reprezenta "un riscde securitate".

"În 2008, am lansat o scrisoare către NATO, cu acel obiectiv comun almaghiarilor, obţinerea autonomiei, şi am atras atenţia conducătorului NATO căproblema comunităţii maghiare poate să fie un risc de securitate în zonaEuropei Centrale, indirect şi pentru NATO, şi am cerut sprijin pentruînfiinţarea autonomiilor maghiare în toate zonele", a spus Tokes.

El a adăugat că din păcate în direcţia obţinerii autonomiei se avanseazăgreu, într-un "mediu inamic în care este o tentaţie foarte mare ca nucumva să facem un compromis care să ne ducă la oportunism".

Tokes a spus că acum a venit momentul să se conteze şi pe ajutorulBudapestei şi a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt.

În final, el a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare dinBazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

"Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic sărevitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi sămergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spusTokes.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească"Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participândcâteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţiale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiindorganizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de ConsiliulTineretului Maghiar din România.

Traian Băsescu participă la seminarul„Europa Centrală - Centrul Europei?

Preşedintele României, Traian Băsescu, participă sâmbătă, 24 iulie, ora10:30, la seminarul cu tematica „Europa Centrală - Centrul Europei?”, organizatîn cadrul taberei studenţeşti „Tusványos 21", Băile Tuşnad, judeţulHarghita.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-23Parerea ta...

ERAS
24 Iul 2010

Daca pana mai ieri saream ca ars cand auzeam de autonomie acuma pot spune ca avand in vedere faptul ca groapa de gunoi numita Bucuresti sufoca toata tara cu aromele sale sustin intru totul dorinta lor de a se putea guverna singuri si aceiasi dorinta de autonomie o doresc si pentru Moldova ca am ajuns sa nu mai fie dupa ce bea apa. Schimbati capitala sau autonomie .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine