2020-02-21 18:19

Veşti bune de la Bruxelles: Comisia Europeană închide puţin South Stream

 |  16:48
Veşti bune de la Bruxelles: Comisia Europeană închide puţin South Stream

Proiectulgazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi compania italiană Eni, nupoate deveni un proiect prioritar pentru Uniunea Europeană, a declarat MarleneHolzner, purtător de cuvânt a comisarului european pentru energie, GüntherOettinger. Potrivit unui portal bulgar de ştiri, solicitarea ca South Stream sădevină o prioritate UE a fost făcută de premierii bulgar şi elen, Boiko Borisovşi Georgios Papandreou, după ce aceştia au căzut de acord, într-o întâlnireavută în capitala bulgară, să promoveze proiectul South Stream. În răspunsuldat în numele Comisiei Europene, Holzner a arătat că executivului de laBruxelles îi lipsesc informaţiile relevante referitoare la cadrul legal alproiectului South Stream şi, de asemenea, Comisia nu are suficiente dovezi căproiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre.

Gazulcu care va fi alimentat South Stream va proveni din redirecţionarea cantităţilorcare tranzitează conductele deja existente în Ucraina, ceea ce înseamnă că nuvor fi folosite noi surse de gaz. Obiectivul UE este să diversifice sursele deaprovizionare cu gaz. O componentă-cheie pentru Coridorul Sudic este proiectulNabucco, la care participă şi România şi care ar urma să aducă gaz din Caspica,ocolind Rusia. Vocile spun că proiecteleNabucco şi South Stream sunt considerate rivale. South Stream ar urma să legeRusia de Uniunea Europeană, ocolind Ucraina. Proiectul South Stream, în careRusia, Bulgaria şi Grecia sunt partenere, prevede construirea unei conducte de300 de kilometri de la Burgas, pe litoralul bulgar al Mării Negre, până laAlexandroupolis, pe coastele elene de la Marea Egee.

Rusiaşi Bulgaria au semnat un acord privitor la proiectul South Stream în ianuarie2008, iar pregătirile financiare şi tehnice trebuiau finalizate până lamijlocul acestui an.

La16 iulie, Rusia şi Bulgaria au semnat o foaie de parcurs cu privire lacaracterisitile tehnice şi economice ale secţiunii bulgare a conductei. Pentrusecţiunea terestră a gazoductului au mai fost semnate acorduriinterguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şiAustria.

GazoductulNabucco, având costurile estimate la 7,9 miliarde de euro, ar urma să aibă olungime o de 3.300 de kilometri şi va aduce gaz din zona caspică în Europa,pentru a reduce dependenţa UE de Rusia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine