2020-08-09 12:11

Victor Ponta a renunţat la titlul de doctor în drept

 |  21:01
Victor Ponta a renunţat la titlul de doctor în drept

De marţi, România are un doctor mai puţin. Un doctor în drept, aşa cum a fost prim-ministrul României până marți, când a decis să renunţe la titlul academic acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Nu e clar dacă mustrările de conştiinţă l-au ajuns din urmă pe Victor Ponta sau a făcut gestul într-un moment în care atenția publică era prea mult îndreptată asupra noului dezastru al sistemului de intervenție în urgență în cazul prăbușirii elicopterului SMURD și era nevoie de alt subiect la televizor. Dar Ponta a explicat că nu a renunţat mai devreme la doctorat deoarece s-a considerat de bună credinţă în argumentele sale la momentul apariţiei acuzaţiilor de plagiat. În plus, premierul n-a dorit să amestece planul pur profesional cu cel politic.

Pe contul său de Facebook, Ponta a publicat scrisoarea trimisă rectoratului Universităţii Bucureşti, în care a notificat că renunţă la titlul de doctor. „Stimate Domnule Rector. Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment. Domeniul Educaţiei este unul fundamental şi esenţial nu doar pentru activitatea Guvernului ci şi pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou ministru al Educaţiei şi Cercetării şi îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică”, a scris Ponta. Acesta spune că regretă „nespus dacă discuţiile apărute după momentul preluării funcţiei de prim-ministru au afectat imaginea unei instituţii” pe care o iubește „la fel de mult ca toţi ceilalţi absolvenţi ai săi”. Universitatea Bucureşti (UB) a răspuns că va întreprinde toate demersurile legale necesare cu privire la solicitarea premierului Victor Ponta de renunţare la titlul de doctor în drept care i-a fost acordat în 2003.

Acuzaţiile de plagiat

Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în vara anului 2012, printr-un articol publicat de celebra revistă "Nature". Premierul a negat acuzaţiile aduse, dar mai multe comisii de specialişti de prestigiu au demonstrat că era vorba despre plagiat. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat la acea vreme că doar Ministerul Educaţiei putea decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta era demnitar. Cazul a generat numeroase controverse, iar până la urmă, Ponta şi-a retras titlul de doctor din CV-urile oficiale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz