2019-12-14 07:35

Victor Ponta: Banii din dosarul Microsoft au fost daţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu prin Elena Udrea

 |  07:34
Victor Ponta: Banii din dosarul Microsoft au fost daţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu prin Elena Udrea

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, că banii din dosarul Microsoft, din 2009, au fost daţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, prin Elena Udrea. Prim-ministrul a mai spus că îi pare rău dacă persoanele implicate vor să stea în închisoare ca nişte martiri.

"Sper ca aceşti oameni să aibă curajul să spună adevărul: că toţi banii aceia din 2009 au ajuns pentru campania electorală a lui Băsescu. Eu ştiu că cei mai mulţi din acei bani - nu ştiu dacă şi-a oprit cineva ceva, că nu cunosc aceste lucruri, e treaba justiţiei - au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu, prin Udrea. Dacă cei patru vor să stea să fie nişte martiri şi să stea în închisori, regret, că îi cunosc foarte bine şi îmi pare rău de situaţia în care se află, dar sper să spună adevărul şi atunci cei care au beneficiat de acei bani poate în sfârşit plătesc", a precizat premierul Victor Ponta la România TV.

Fiind întrebat dacă adevărul pus pe hârtie îi va elibera pe aceşti oameni, Victor Ponta a răspuns afirmativ, spunând că "pionii" trebuie eliberaţi, iar "regele şi regina" trebuie băgaţi în închisoare.

Premierul şi-a exprimat convingerea că procurorii vor stabili un adevăr care este deja cunoscut de multe persoane.

"Poate că totuşi vom afla unde au ajuns în campania prezidenţială, a cui, în 2009, banii de la Microsoft. S-ar putea să aflăm în 50 de zile, nu în 50 de ani. După 50 de zile s-ar putea să aflaţi şi despre banii de la Omar Hayssam", a completat premierul Victor Ponta. 

Lotul Microsoft, ARESTAT. Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul licenţelor Microsoft, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

DNA a precizat că omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, în contractul licenţelor Microsoft pentru şcoli. De asemenea, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu.

DNA a mai menţionat că omul de afaceri Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.

"Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers", au precizat procurorii DNA în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Anchetatorii au mai menţionat că, acel contract cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Potrivit procurorilor, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat.

"Premisele încheierii contractului cadru se referă la faptul că, în anul 2003, în contextul în care distribuirea de licenţe Microsoft, către Guvernul României, a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului, prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, în această afacere a fost cooptat şi Nicolae Dumitru, care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Nica Dan) pentru a obţine încheierea contractului", potrivit DNA.

Procurorii mai susţin că, pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică. Astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat, respectiv între 47 şi 60 la sută raportat la preţul de listă.

DNA a menţionat că omul de afaceri Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

DNA a menţionat, într-un comunicat de presă, că Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe, Gabriel Sandu şi alte persoane au discutat, într-o întâlnire care a avut loc în primăvara anului 2009, chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

"În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoş Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro, Dorin Cocoş - 9.000.000 euro", potrivit procurorilor DNA.

Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG. Astfel, în 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu această asociere de firme, prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Anchetatorii mai susţin că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe şi Gabriel Sandu, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

"La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro", au precizat procurorii.

Sumele de bani pretinse de Dorin Cocoş ar fi ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 de euro) şi Dorin Cocoş (9.000.000 de euro), potrivit datelor obţinute de procurorii DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-29

In legatura cu acest articol...

Lotul Microsoft, ARESTAT. Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, după gratii pentru 30 de zile

Pinalti, Niro şi Cocoş, „creierele” afacerii Microsoft

Şerban Mihăilescu: Nu există probe în dosarul Microsoft. Eugen Bejinariu a făcut alte declaraţii decât ce susţine DNA

Ecaterina Andronescu: Dacă aş considera că am vreo vină în dosarul Microsoft, aş fi demisionat de ieri

ŞPAGA din dosarul Microsoft. Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari. Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu

Reţineri în dosarul Microsoft. Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă

UPDATE. „Careu de aşi” la DNA. Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, reţinuţi în Dosarul Microsoft

Avocatul lui Gheorghe Ștefan: Ar putea fi reţinut. Este acuzat de trafic de influență şi spălare de bani în dosarul Microsoft

UPDATE. Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, urmăriţi penal în dosarul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Gheorghe Ştefan, adus cu mandat la DNA

Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor, pusă sub învinuire în Dosarul Microsoft

Dosarul Microsoft. Adriana Ţicău, audiată la DNA. Fostul ministru a venit cu doi avocaţi

MICROSOFT. Gabriel Sandu, la DNA

Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş: Nu am fugit din ţară, sunt într-o călătorie de afaceri. Mă întorc săptămâna viitoare

Harnagea, Niro, Truică – „achiziţii” noi în Dosarul Microsoft

UPDATE. Noi percheziţii DNA în dosarul Microsoft la locuinţa lui Dorin Cocoş, Remus Truică şi a fostului şef SIE Cătălin Harnagea

Ecaterina Andronescu se retrage din viaţa publică dacă va fi găsită vinovată în dosarul Microsoft

Traian Băsescu, despre dosarul Microsoft: Vor mai exista surprize, inclusiv persoane

Dosarul Microsoft. Comisia Juridică a aprobat ridicarea imunităţii fostului ministru Valerian Vreme

Dosarul Microsoft: Ministrul Justiţiei a avizat urmărirea celor cinci foşti miniştri

Robert Cazanciuc: Am semnat avizele pentru începerea urmăririi penale a cinci foşti miniştri în dosarul Microsoft

Ponta, despre dosarul Microsoft: Băsescu nu mai are informaţii serioase

Dosarul Microsoft. Unul dintre denunţători ar fi deputatul PSD Eugen Bejinariu
Parerea ta...

IL DOTTORE BUGIARDO !
29 Oct 2014

" Eu ştiu că cei mai mulţi din acei bani - nu ştiu dacă şi-a oprit cineva ceva, că nu cunosc aceste lucruri, e treaba justiţiei - au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu, prin Udrea." Dottore, m-ai lasat perplex : ori esti rau intentionat, ori troaca ta este total dereglata fara putinta de reparare...oare ti-ai dat seama " dopo " ce prapastii ai scos pe gura care nu-ti mai tace? Ca poti fi actionat in judecata de catre toti cei pe care-i vrei dupa gratii? Martiri? Bai, clown fara talent, du-te in pustii, ca luna noiembrie va fi ultima luna in care te vei mai lafai in functii : vei fi demolat definitiv! Dispari, cu kipa pe cap! Daca nu vrei sa stai langa Felix-flatulatie
DOTTORE, BAGAJELE!
29 Oct 2014

Bai Mykey mouse, asa dupa cum unul dintre penalii tai si viitor puscarias spunea " scapa cine poate ", asa va fi si cu tine... eu zic ca in aceste zile sa te ocupi in primul rand de trasferarea in banci straine a milioanelor de euroi pe care i-ai praduit de-a lungul anilor, sa-ti faci bagajele si sa te pregatesti de o calatorie lunga alaturi de bona...pe femeia-harciog Daciana o lasi aici, avem noi grija de ea s-o trimitem la Bruxelles, la olandezul care o consoleaza mereu...ii va fi greu femeii cu tatal si sotul la parnaie, dar obisnuinta e a doua natura...
CLAUDIU
29 Oct 2014

Se face atat caz si se leaga numele lui Cocos de cel al Elenei Udrea care sunt divortati si nu mai au nicio treaba...Se va lamuri situatia, dar ce facem cu parlamentarii impotriva carora s-au gasit dovezi si nu le-a fost ridicata imunitatea, aici este problema.... Imaginea lui Udrea nu are de ce sa fie compromisa, ea a avut banii ei in relatia cu Cocos si aveau si meserii diferite. Atat timp cat ea nu este retinuta pentru ca nu a facut nimic, Elena Udrea ramane cel mai curat candidat. Ponta si Iohannis sunt cei compromisi, Ponta este un plagiator si un securist iar Iohannis este incompatibil!!!
MARIANA
29 Oct 2014

bai lagiator mincinos de ce mama dracului nu ai spus toate "adevarurile"aste atunci in campania 2009? vezi ca esti un mincinos?"acoperitule" daca EU era vinovata sigur era prima saltata asa ca esti un mincinos irecuperabil.
KLEPCI
29 Oct 2014

mitomanul plagiator,presul antenei 3 si sluga libidinoasa a varanului...din tunurile varanului si a slugilor lui de la intact media s-ar fi putut plati 1 milion de pensii.........
VIVIANA
29 Oct 2014

Doamne privesc cu groaza la viitorul Romaniei .... acest premier mincinos care se vrea presedinte are tupeul sa spuna ca banii de la Cocos au mers la Basescu (doar vorbe) cand banii din paduri a lu Ilie Sarbu a au mers direct in marea punga de campanie a PSD ul pt ginere si pt fica.
CROCODILUL FLAMAND
29 Oct 2014

MEy Kim Jong Ton Tan,stii tu ceva dar nu stii ce trebuie Au fost bani dati de Ciocanitoarea Woodrea la campania prezidentiala,dar nu astia ca se stia de ei Grosul banilor dati de Woodrea au fost de la Mega-Shpaga "LOTERIA",adica cei 40de milioane de euroi CASH luati de Woodrea pentru ordonanta 77/2009 cu Novomaticul Bineinteles ca nu i-a dat pe toti lui Qiorete,a mai dus si ceva prin Dubai pentru sufletzelul ei Oare de ce a semnat Woodrea pe ordonanta respectiva,ca ministru al Turismului,cand Loteria nu intra in competenta legala a Ministerului Turismului?(ci doar a MInterne si MFinante) Te mai dai si mare procuror antimafie,esti vai de capul tau Da aia va fac varza astia ai lui Woodrea ca sunteti toti tantalai si cu nasul pe sus (e pentru ultima oara ca ma mai bag in borcanele tale incompetentule)
VICTOR RUSU
29 Oct 2014

Singura persoana ce v-a trebui sa ne de-a niste explicatii chiar in ACEST MOMENT ESTI TU, PONTA !!! Vrem explicatii chiar acum... trebuie sa recunosti tot ce ai furat si, onorabil, ar fi sa te retragi din cursa, sa iti d-ai demisia si sa te predai autoritatilor chiar acum !!! singura hiena de aici tu esti !!! #PontaLaInchisoare
MARAU
30 Oct 2014

dupa cum spuneti voi, u-d r e a nici nu s-a nascut,dar sa mai fie si vinovata...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray