2020-01-25 12:27

Victor Ponta: Guvernul sprijină ancheta Parlamentului privind ANRE

 |  14:19
Victor Ponta: Guvernul sprijină ancheta Parlamentului privind ANRE

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, că Guvernul va sprijini ancheta Parlamentului privind îndeplinirea atribuţiilor de ANRE şi va modifica legislaţia în domeniu pentru a preveni noi nereguli. Prim-ministrul a ţinut să precizeze că încărcarea facturilor şi nerespectarea condiţiilor de privatizare se întâmplă de mulţi ani, mai exact din 2007-2008.

Premierul a afirmat că Guvernul nu are "atribuţii directe" asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului.

"Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să prindem şi să sancţionăm penal 2, 3, 4, 5 oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă foarte clară privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european ca să putem, după aceea, să luăm măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe toată zona de energie", a afirmat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern.

Procurorii DNA i-au reţinut, joi, pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită.

Potrivit ordonanţei de reţinere, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Sursa citată mai arată că foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Enel România cuprinde mai multe firme cu activități de producție, distribuție și furnizare a energiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine