2020-01-29 12:44

Victor Ponta l-a reclamat pe Traian Băsescu la CCR, pe motiv că nu l-a lăsat la Consiliul European

 |  12:40
Victor Ponta l-a reclamat pe Traian Băsescu la CCR, pe motiv că nu l-a lăsat la Consiliul European

Premierul Victor Ponta l-a reclamat pe preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională (CCR), pe motiv că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea Consiliului European, care va avea loc în perioada 26-27 iunie, au precizat surse oficiale, pentru Mediafax.

Victor Ponta le cere judecătorilor CCR, într-o scrisoare, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că preşedintele Traian Băsescu îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern.

Premierul Victor Ponta nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul "discreţionar şi arbitrar" în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu acestea.

Astfel, prim-ministrul a cerut CCR să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din această săptămână. Premierul Victor Ponta susţine că problemele de pe agendă ţin în totalitate de atribuţiile Guvernului, iar în Constituţie nu există prevederi care să confere "dreptul exclusiv" al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Premierul Victor Ponta i-a cerut recent preşedintelui Traian Băsescu mandat de reprezentare la Consiliul European din 26-27 iunie, pe motiv că temele care vor fi abordate la reuniune se înscriu în atribuţiile Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CC, dar şi tematica reuniunii, căreia, îi va "face faţă mult mai bine".

"Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi, l-am anunţat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu, având în vedere obligaţiile constituţionale, pe de o parte, hotărârea Curţii Constituţionale, pe de altă parte, dar şi tematica căreia, cu certitudine, datorită experienţei pe care o am în probleme europene, îi voi face faţă mult mai bine”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire şi la faptul că premierul Victor Ponta "s-a plâns la Parlament că nu i-a dat mandat de participare la Consiliu".

"Vreau să fie foarte clar, preşedintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici măcar nu poate funcţiona aşa ierarhia în stat", a afirmat preşedintele Traian Băsescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-24



Parerea ta...

ANONIM
01 Iul 2014

Ioiii ca bine mai ziceti!!!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine