2020-08-11 16:49

Victor Ponta: Modificarea Constituţiei, cu reducerea numărului de parlamentari, o oportunitate de remodelare a vieţii politice

 |  10:48
Victor Ponta: Modificarea Constituţiei, cu reducerea numărului de parlamentari, o oportunitate de remodelare a vieţii politice

Premierul Victor Ponta a afirmat că modificarea Constituţiei, inclusiv cu reduerea numărului de parlamentari, poate fi o oportunitate de remodelare a vieţii politice, sociale şi economice.

Prim-ministrul a transmis, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României, că este important să fie privit retrospectiv, cu obiectivitate, simţ critic şi responsabilitate. De asemenea, Victor Ponta susţine că modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituţională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale şi restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti.

"Modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei. O discuţie de revizuirea/reformarea Constituţiei este absolut necesară, iar Ziua Constituţiei este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale", a menţionat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a enumerat direcţiile revizuirii Constituţiei, cerute de societate şi de evoluţiile ultimilor ani, şi anume definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului, asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept, eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţa noilor forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritorială.

"Statul social puternic, drepturile şi libertăţile fundamentale, economia de piaţă, echilibrul şi separaţia puterilor, independenţa justiţiei - sunt elemente fundamentale pe care ni le dorim, cu toţii, consolidate şi respectate tot mai mult", a completat Victor Ponta.

Premierul este de părere că revizuirea Constituţiei trebuie, în acelaşi timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari şi "revenirea la un sistem electoral corect"), dar şi de o modernizare şi reformare autentică a administraţiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-08Parerea ta...

DIANA
08 Dec 2014

Reducerea. nr. de parlamentari si eliminarea imunitatii, posibilittea dizolvariii parlamentului, eliminarea din parlament a coruptilor, selectia pe liste la alegeri sa fie drastica, bazata pe criterii de competente si cinste.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz