2020-01-27 05:26

Viktor Orban postează simboluri ale Ungariei Mari. În discursul de la Tușnad, premierul ungar cerea încredere reciprocă

 |  18:59
Viktor Orban postează simboluri ale Ungariei Mari. În discursul de la Tușnad, premierul ungar cerea încredere reciprocă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat un album de fotografii pe Facebook de la Băile Tușnad, sub titlul „Pentru noi, Europa este la răscruce”, în care, printre altele, sunt imagini cu insigne purtând însemne ale Ungariei Mari, steaguri și alte simboluri ale Ținutului Secuiesc. Fotografiile au fost făcute cu ocazia participării sale la Universitatea de Vară „Tusványos“ de la Băile Tuşnad, sâmbătă.

Ministerul de Externe al României a reacționat la această postare duminică, tot pe Facebook: „Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei relaţii eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc“.

În opinia MAE, „simbolurile revizioniste” pe care le „promovează personal” premierul ungar sunt „complet inacceptabile și contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România“.

MAE consideră că prin aceste gesturi Viktor Orban „nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare” și nici la „restabilirea unui climat de încredere”, așa cum tot premierul ungar cerea în discursul său.

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menţionate, relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România - în ce o priveşte - este deschisă şi doreşte ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu aceşti parametri, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări, ca state membre ale UE şi Aliaţi în NATO“, transmite MAE. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine