2020-02-21 21:15

Vin cadourile electorale. Propuneri legislative care ar putea fi adoptate înainte de alegerile prezidențiale

 |  21:01
Vin cadourile electorale. Propuneri legislative care ar putea fi adoptate înainte de alegerile prezidențiale

Majoritatea parlamentară formată din PSD și sateliții săi pregătește mai multe acte normative care vor fi controversate deoarece, prin beneficiile pe care le aduc unor categorii de cetățeni și pentru că vor fi adoptate înainte de alegerile prezidențiale, pot fi considerate cadouri electorale, pe lângă reducerea CAS și amnistia fiscală pentru pensionari și mame.

În această sesiune, senatorii urmează să voteze o propunere legislativă care ar putea permite pensionarilor care mai lucrează în sistemul public și care au venituri care depăşesc nivelul salariului mediu brut pe economie să cumuleze pensia cu salariul ca angajaţi la stat, transmite Mediafax

Inițiatorii, senatori de la PSD și PC, menţionează că, anterior, Curtea Constituţională a stabilit că prin reglementările actuale se limitează dreptul la muncă sau chiar dispun încetarea forţată a acestora pornind de la un criteriu discriminatoriu, respectiv nivelul pensiei nete aflate în plată.

„În sistemul public, o persoană ce are o înaltă pregătire de specialitate şi experienţă acumulată în domeniul în care a activat este foarte greu de înlocuit. Avem nevoie de personal cu vastă expertiză în anumite domenii", mai arată iniţiatorii.

Grupa I de muncă

De asemenea, senatorii ar putea aproba, tot în prima parte a sesiunii care a început, scăderea stagiului de cotizare realizat în grupa 1 de muncă de la şase ani, cât este în prezent, la cinci ani, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.

Potrivit unui amendament al Comisiei de muncă, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă, mai mici de cinci ani şi perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II – a, până la data de 1 aprilie 2001, ar urma să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţi care sunt încadrate în condiţii speciale. Tot senatori din PSD sunt inițiatorii acestei propuneri legislative.

Reducerea TVA

Senatul va dezbate modificarea Codului fiscal în vederea reducerii cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete la 9 la sută.

Inițiatorii precizează că, potrivit INS, aproape 50 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România sunt făcute pentru mâncare, în anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor fiind de 66,9 kg de fructe proaspete, 142,5 kg de legume proaspete şi 226,9 litri de lapte şi produse din lapte.

Semnatarii propunerii mai susţin că un alt avantaj al acestei măsuri, pe lângă cel al prețului mai mic pentru consumatori, este acela că se vor recupera pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscală. Acest proiect a fost iniţiat de un grup de parlamentari aparţinând PSD, UNPR, PP-DD, PC şi PNL.

Suspendarea executărilor silite

Un alt proiect propune ca persoanele care au luat credite ipotecare şi nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.

Dacă acest proiect va fi adoptat, suspendarea executării silite va fi obligatorie şi cauţiunea nu va fi necesara în cazul debitorilor care fac dovada că bunul imobil ce urmează a fi executat are destinaţia de locuinţă pentru familie, nu deţin un alt imobil cu această destinaţie şi fac dovada că nu realizează mai mult decât venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei.

Iniţiatorii subliniază că, în acest moment, legislaţia din România nu conţine dispoziţii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie având în vedere criza economică, sau norme de amânare a executării silite pentru o anumită perioadă de timp, în care să i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic şi de a fi în măsură să achite ratele.

Ei propun, de asemenea, prin iniţiativa legislativă, ca, în contractele de credit ipotecar în care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul să nu poate extinde executarea silită asupra altor bunuri aparţinând debitorului său.

Funcţionarii și medicii

Senatul şi Camera Deputaţilor vor discuta și o iniţiativă legislativă prin care se propune ca funcţionarii publici şi personalul contractual din primării să fie scutiţi să restituie drepturile salariale de care au beneficiat în temeiul unor dispoziţii de primar sau ca urmare a promovării şi implementării unor proiecte cu finanţare europeană. Propunerea are ca iniţiatori parlamentari PDL, UDMR, PSD şi PC.

Camera Deputaţilor va dezbate o iniţiativă legislativă prin care se propune ca peste o mie de medicii de familie care au făcut gărzi în perioada 2008-2011 să fie exoneraţi de la plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare a centrelor de permanenţă, care se ridică, pentru unii dintre aceştia, la 20.000-25.000 de lei.

Medicii trebuie să restituie, în prezent, sumele reprezentând cheltuieli de administrare şi funcţionare de care au beneficiat în această perioadă în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, la care se adaugă dobânzile. Propunerea legislativă este semnată de mai mulţi parlamentari PSD, dar şi de câţiva parlamentari PNL, a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Reabilitări termice de la stat

Deputaţii vor trebui, de asemenea, să se pronunţe asupra unui proiect, deja adoptat de Senat, potrivit căruia toate blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate până în anul 1990, cu excepţia celor încadrate în clasa I de risc seismic, ar putea fi reabilitate termic cu fonduri de la buget.

Un alt proiect de modificare a Codului fiscal ce urmează să intre în dezbaterea senatorilor şi deputaţilor prevede modificarea datei cursului de schimb la care se stabileşte echivalentul în lei al plafonului de 65.000 de euro utilizat la stabilirea pragului superior de la care contribuabilul devine obligatoriu plătitor de TVA.

Este vizată, spun semnatarii proiectului, păstrarea mai multor contribuabili în sfera neplătitorilor de TVA, aşa cum se procedează şi în alte ţări membre UE care au în circulaţie moneda lor naţională.

În fine, senatorii vor lua în discuţie o iniţiativă legislativă care prevede ca administratorii şi rezidenţii parcurilor industriale să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădirile ce vor fi construite. Propunerea are ca iniţiatori mai mulţi senatori PSD.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine