2019-12-13 14:42

Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul

 |  19:38
Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul

Fostul premier visează să adauge biografiei sale politice singurul titlucare îi lipseşte: fotoliul de preşedinte al statului. Surse din anturajul luiAdrian Năstase ne-au declarat că acesta a început să se gândească la ocandidatură pentru funcţia supremă în stat, chiar dacă se fereşte să vorbeascăpublic despre acest lucru. Apropiaţii săi recunosc însă că preşedinteleConsiliului Naţional al PSD îşi pregăteşte meticulos paşii pentru o astfel decandidatură.

Ceea ce părea imposibil în urmă cu patru ani, dupădeclanşarea scandalului “mătuşa Tamara” şi execuţia din miezul nopţii de lahotelul Confort, începe să prindă contur în PSD. Adrian Năstase îşi pregăteştecandidatura pentru Palatul Cotroceni, lucru admis de consilierii săi îndiscuţii neoficiale. Fostul premier a declarat în mai multe rânduri că nu esteinteresat de fotoliul de premier sau cel de ministru, dar a lăsat portiţadeschisă pentru o candidatură specială: cea de preşedinte. Ca un politician abil,social-democratul a început o campanie asiduă în interiorul propriului partidde recâştigare a simpatiei membrilor de rând. S-a ajuns până acolo încât AdrianNăstase a îngropat securea războiului şi cu Marian Vanghelie, cel care doreasă-l excludă din partid în urmă cu câţiva ani. „Adrian Năstase este foarte interesat de modul în care stă în sondaje şiştie care va fi momentul oportun în care va decide să atace. Momentan, tatoneazăterenul, dar ştie care este ţinta sa. Este ultimul tren pentru ca AdrianNăstase să ajungă la Palatul Cotroceni”, ne-au declarat surse din anturajulfostului premier. Prima redută de forţă pe care fostul premier şi-a construit-oîn PSD o reprezintă Departamentele de Specialitate ale social-democraţilor. „Vaavea un cuvânt greu de spus în nominalizarea viitorilor miniştri. Puterea luiAdrian Năstase în partid nu mai poate fi ignorată”, au precizat surse dincadrul Departamentelor. „Nu vrea să facă valuri pe marginea subiectului pentrua nu atrage iar reflectoarele asupra sa. S-a săturat ca procurorii să-lhărţuiască cu dosare inventate”, au subliniat sursele citate. Năstase este însăpregătit să lupte pentru a arăta partidului că l-a abandonat prea uşor în 2004şi că ar fi un preşedinte mult mai bun decât a fost adversarul său, TraianBăsescu.

Rivalul Ponta şi hopul Geoană

O posibilă candidatură a lui Adrian Năstase pentrupostura de prezidenţiabil al PSD nu îi scapă din atenţie nici lui Victor Ponta,care nu exclude o mişcare de acest gen. „Conform Statutului PSD, oricine poatecandida pentru a deveni prezidenţiabilul partidului. Dacă Adrian Năstase vadori să candideze pentru Cotroceni, va trebui să vină prima dată în faţamembrilor de partid. Eu am declarat că nu candidez în 2014, sunt tânăr, amtimpul în faţă. Oricum, este prea devreme pentru un asemenea subiect”, adeclarat, în exclusivitate pentru „Puterea”, preşedintele PSD, Victor Ponta. Elsusţine că la viitoarele alegeri prezidenţiale social-democraţii trebuie săcâştige Palatul Cotroceni, indiferent de candidatul propus. „Nu trebuie uitatcă la Congresul din 2010, Năstase s-a retras în ultima clipă pentru a-ideschide culoarul lui Ponta. Poate este timpul să vină şi răsplata”,argumentează social-democraţii schimbarea de roluri. Surse din partid susţin însăcă preşedintele PSD a mimat doar retragerea din cursa pentru alegerile din2014. Cei din tabăra lui Ponta exclud candidatura lui Adrian Năstase, spunândcă nu are nici o şansă. Nici Mircea Geoană nu a îngropat ambiţiileprezidenţiale, dorind să-şi mai încerce încă o dată norocul la viitorulscrutin.

A pierdut în 2004, a fost înlăturat în 2009

Adrian Năstase a pierdut la câteva procente alegerile din2004 în faţa lui Traian Băsescu, după ce exit-poll-urile de la închidereaurnelor arătau egalitate între cei doi candidaţi. Lupta strânsă a fost decisă,în cele din urmă, în favoarea actualului preşedinte, care a câştigat fotoliulde la Cotroceni. Ion Iliescu a spus atunci că unul dintre motivele pentru careAdrian Năstase a fost învins este Mircea Geoană, care a căpătat şi porecla de„Prostănac”. Geoană era în 2004 premierul propus de Năstase. După patru ani,lucrurile păreau că nu se schimbă. Mircea Geoană declara în campania pentruparlamentare că el este propunerea PSD pentru funcţia de premier, iar AdrianNăstase pentru cea de preşedinte. După ce Emil Boc a fost instalat la PalatulVictoria, Geoană nu a mai respectat înţelegerea şi s-a impus în postura decandidat PSD pentru Preşedinţie. Adrian Năstase a fost cu greu convins să nu îlcontracandideze, deşi promisiunile pe care le primise fuseseră încălcate. Încele din urmă, a cedat, susţinându-l discret în campanie pe Mircea Geoană.

Vasile Dâncu: „Năstase se gândeşte să mai candideze încă o dată la Preşedinţie”

„Cred că AdrianNăstase se gândeşte să mai candideze încă o dată la Preşedinţie, să îşi iarevanşa. Şi nu cred că nu se gândesc cei din jurul lui, dacă, să spunem, AdrianNăstase nu se gândeşte la aşa ceva. Politicienii mari sunt înconjuraţiîntotdeauna de echipe, au oameni care îi împing de la spate. Nu este exclusăcandidatura lui Adrian Năstase la Preşedinţie. Vor conta foarte multpoziţionarea electorală în acel moment şi forţa personajului Adrian Năstase însondaje”, a declarat, în exclusivitate pentru „Puterea”, sociologul VasileDâncu, ex-ministru în guvernarea Năstase. El prevede şi o dispută între fostulpremier şi actualul lider al PSD. „Prima opţiune o are însă preşedintelepartidului: Victor Ponta. La noi în ţară, preşedintele unui partid nu preatolerează să fie candidat din interior. Victor Ponta ar putea fi premier din2012 şi să se transforme apoi în candidat la Preşedinţie. Ponta este un ominteligent când a declarat că nu va candida în 2014 şi face comunicarestrategică. Partidul îl va desemna pe candidatul cu cele mai mari şanse,indiferent dacă acesta spune că îşi doreşte sau nu”, a explicat Dâncu. El aprecizat că dacă Adrian Năstase va ajunge într-o asemenea situaţie nu ar refuzastatutul de candidat, ba chiar „şi l-ar dori”. „Năstase este un politician mareşi ar fi putut fi un preşedinte foarte bun. Este un titlu care îi lipseşte, cumse spune în sport, o medalie care lipseşte din biografia lui politică”, aadăugat sociologul. El vede candidatura lui Năstase drept o revanşă împotrivalui Traian Băsescu, chiar dacă acesta nu va mai candida în 2014. În privinţaimaginii fostului premier, Dâncu declară că nu s-au înregistrat mutaţiisemnificative, chiar dacă s-a îmbunătăţit. „Anumite lucruri s-au şters dinmemoria socială, s-a banalizat şi tema aceasta a corupţiei, începută furtunosde Traian Băsescu, din cauza telejustiţiei din ultimii ani. Ar putea exista ostrategie de recâştigare a simpatiei membrilor PSD din partea lui AdrianNăstase. Când este vorba de un preşedinte tânăr, cum este Victor Ponta, cei maivechi în partid ar putea să simtă că este timpul unor agende personale, cum arspune Adrian Năstase despre această situaţie, dar cred că greşesc. Cred căPonta nu este uşor de condus spre a ceda poziţiile de putere de dragulcamaraderiei. El a câştigat partidul ca să-l conducă, nu ca să facă unmanagement divergent. Un cuvânt greu în stabilirea candidatului îl va avea şiIon Iliescu, toată lumea încearcă să-l tragă de partea sa”, susţine Dâncu, careîl ia în calcul şi pe Mircea Geoană. „Şi el îşi doreşte revanşa”, a completat Dâncu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05

Mai multe imagini:
Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul
zoom
Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray