2020-02-19 17:51

Vizită fără precedent a premierului israelian în Grecia

 |  16:09
Vizită fără precedent a premierului israelian în Grecia

BenjaminNetanyahu este primul premier israelian care a mers în vizită la Atena, în condiţiile în careGrecia a fost în trecut unul dintre cei mai duri critici ai Israelului, iarobservatorii sunt de părere că Israelul caută noi parteneri în Mediterana, dupădeteriorarea relaţiilor cu Turcia. Netanyahu, însoţit de membri de frunte aistaffului său, s-a aflat într-o vizită de 36 de ore în Grecia, în cursul căreias-aîntâlnit cu premierul Georgios Papandreou, dar şi cu alţi înalţioficiali eleni, precum şi cu membri ai comunităţii evreieşti din Grecia.Premierul s-a întâlnit cu Papandreou şi luna trecută, la Ierusalim,cândliderul elen a devenit primul premier al Greciei care a vizitatIsraelul după 18 ani. Relaţiile cu Grecia încep să devină mai strânse în ultimavreme, Israelul căutând parteneri în regiunea mediteraneană, în condiţiile încare legăturiletradiţional bune pe care le aveacu Turcia, adversaraistorică a Greciei, s-au deteriorat constant în ultima vreme. Vizita de luni dela Atena a premierului Netanyahu este cel mai recent semn al noii apropieridintre Israel şi Grecia.

Unoficial israelian a declarat că "relaţiile s-au încălzit în ultimeleluni" şi că Netanyahu este nerăbdător să extindă relaţiile cu Greciaîntr-o serie de sectoare: apărare, diplomaţie, comerţ şi mediu. La rândul său,Grecia este interesatăde tehnologia israeliană, în special în ceea cepriveşte apa şi energia solară.

Dela ocuparea funcţiei de premier, în octombrie 2009, socialistul Papandreou aadoptat o poziţie mult mai moderată în privinţa Israelului faţă de predecesoriisăi. În trecut, Grecia era considerată unul dintre cei mai aspri critici aiIsraelului. Turcia, singurul stat musulman din NATO, a avut mult timp un rol deintermediar între statele arabe şi Israel, ţară cu care a întreţinut strânserelaţii militare şi în domeniul informaţiilor. Însă colaborareaturco-israeliană s-a deteriorat în special după ce Ankara a criticat ataculisraelian asupra Fâşiei Gaza, din decembrie 2008, iar Turcia a anulat câtevaexerciţii militare comune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine