2020-07-09 05:41

Vlad Voiculescu intervine în scandalul dintre Gabriela Firea și ELCEN: Incompetența și scandalurile s-au lipit de administrația Firea

 |  20:59
Vlad Voiculescu intervine în scandalul dintre Gabriela Firea și ELCEN: Incompetența și scandalurile s-au lipit de administrația Firea

Candidatul PLUS la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, intervine între scandalul dintre Gabriela Firea și ELCEN, cerându-i primarului general să înceteze războiul împotriva operatorilor responsabili cu agentul termic în Bucureşti şi să încurajeze echipele de intervenţie ale ELCEN şi Termoenergetica să lucreze împreună pentru a remedia avariile.

Conform unui comunicat PLUS, Voiculescu atrage atenţia asupra urgenţei în a depune cererea de finanţare pentru cele 176 de milioane de euro, bani europeni dedicaţi exclusiv Bucureştiului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, pentru înlocuirea reţelelor de termoficare.

"Incompetenţa şi scandalurile s-au lipit de administraţia Firea ca timbrul de plic! Unul cu destinaţie, din păcate, în trecut: în plină iarnă, bucureştenii ajung, ca-n comunism, să îngheţe în apartamente şi să aştepte apa caldă că pe un dar de la Dumnezeu. Exemplul de astăzi este năucitor - 300 de blocuri din două sectoare ale Capitalei sunt şi la această ora fără agent termic. Fără o administraţie profesionistă, aplecată asupra nevoilor bucureştenilor şi nu a intereselor personale, orgoliilor nemăsurate, sistemul de încălzire centralizată se îndreaptă spre colaps", a declarat Voiculescu.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2018, numărul avariilor din Bucureşti ajunsese la 3.500, cu pierderi de apă de 1300 m3/h vara şi 2600 m3/h iarnă, în timp ce pierderile de energie au ajuns la 1,45 milioane de gigacalorii/an.

"Anul trecut, bucureştenii au avut parte de întreruperi tot mai dese ale energiei termice. Iar datoriile s-au înmulţit. Numai săptămâna această, producătorul de energie termică, ELCEN, i-a transmis primarului Gabriela Firea o plângere prealabilă prin care solicită plata a 294 de milioane de lei, restanţe la plata subvenţiei", precizează PLUS.

Se menţionează că sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti are 955 km de reţea primară (adică de la centralele de producţie către punctele termice din oraş), din care peste 70% cu o vechime mai mare de 25 de ani, şi aproape 3.000 km de reţea secundară (de la punctele termice către blocuri), din care circa 50% cu o vechime de peste 25 de ani.

Sunt menţionate şi două "poveşti de succes", fiind oferite ca exemple cazul Varşoviei şi cel al Chişinăului.

"În cazul capitalei Poloniei, autorităţile au decis concesionarea separată a sistemelor de distribuţie şi, respectiv, de producţie. Cele doua firme câştigătoare au reuşit ca, în numai câţiva ani, să scadă pierderile, să crească eficienţa energetică a sistemului şi să mărească numărul clienţilor racordaţi la termoficarea centralizată. (...) În cazul Chişinăului, un act de voinţă politică şi de responsabilitate a făcut că, acum câţiva ani, operatorul de producţie să fuzioneze cu cel de distribuţie. Echipa de management a nou-createi societăţi (selectată pe baza unor criterii profesionale transparente) a elaborat o 'foaie de parcurs' cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială, ce a dus la salvarea şi, în prezent, chiar la dezvoltarea sistemului centralizat", se mai arată în comunicat. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-08Parerea ta...

SABOTAJ
08 Feb 2020

Unde sunt bani incasati de la locatari ? De ce nu platesti consumurile la incalzire si apa , intrucit ai incasat bani ?
PROASTA SI șTIINțA
09 Feb 2020

Gunoi politic si lipsa de inteligenta .
GHERTOI
09 Feb 2020

Unde sunt bani incasati de la locatari ?
DESTEPT
09 Feb 2020

Sa le aduca formatii de muzica , cintareti si ghirlande de becuri florescente la toti locatarii blocurilor . Evenrual sa le sufle in poloua pina se incalzesc
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz