2020-02-19 18:24

Voronin nu mai poate candida la preşedinţie

 |  16:42
Voronin nu mai poate candida la preşedinţie

VladimirVoronin nu va mai putea candida la alegerile din toamnă pentru un nou mandat depreşedinte al Republicii Moldova. Este hotărârea Curţii Constituţionale de laChişinău, care a stabilit că"persoana care a exercitat două mandate consecutive nu mai poate candidapentru funcţia de preşedinte, chiar dacă a intervenit interimatulfuncţiei". Un subiect controversat de discuţii l-a constituit, pânăla decizia de ieri, interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora,reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidenţiale. Curtea a stabilit însă căinterimatul funcţiei de preşedinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.Curtea a examinat chestiunea la sesizarea preşedintelui Comisiei juridice numirişi imunităţi din cadrul Parlamentului, Ion Pleşca. La 16 iulie, acesta a cerutCurţii să se pronunţe oficial dacă Voronin ar mai putea candida la funcţia depreşedinte.Vladimir Voronin a deţinut două mandate consecutive de preşedinte al RepubliciiMoldova, din anul 2001 până în 2009.

PreşedinteleRepublicii Moldova este ales, conform actualei Constituţii, de către Parlament.Dacă Parlamentul nu reuşeşte, după două voturi consecutive, să-l aleagă peşeful statului, atunci legislativul este dizolvat şi sunt convocate alegeriparlamentare anticipate. Liberalul Mihai Ghimpu a fost desemnat preşedinteinterimar al ţării, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului, după cedeputaţii de la Chişinău nu au reuşit anul trecut să aleagă un succesor pentruVoronin.

Între timp,autorităţile au decis să organizeze un referendum la toamnă pentru a decide dacătrebuie schimbată Constituţia iarpreşedintele ţării să fie ales prin votdirect.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine