2020-02-28 14:57

Vot măsluit în Cameră la legea pensiilor unitare

 |  19:04
Vot măsluit în Cameră la legea pensiilor unitare

Oficial, la votulfinal pentru Legea pensiilor, în plenul Camerei au fost 175 de deputaţi. Înrealitate, în sală nu erau mai mult de 110-120 de deputaţi. Cvorumul de şedinţăpentru un vot final necesita prezenţa a minimum 168 de deputaţi în plen. Lipsacvorumului reprezintă unul dintre capetele de acuzare pentru care legea va ficontestată la Curtea Constituţională.

Pentru a doua oară înacest an, un vot în Camera Deputaţilor nu reflectă realitatea. Concret, rezultatulvotului a fost umflat pentru a fi trecută o lege a Guvernului Boc. După o şedinţăextrem de tensionată care s-a prelungit până spre miezul nopţii de miercuri,s-a dat votul final la Legea sistemului unitar de pensii. Oficial, rezultatul afost următorul: 170 voturi pentru, 2contra şi 3 abţineri. La momentul votului, în sală – acest lucru se poateobserva foarte uşor şi pe înregistrarea video a şedinţei – nu se aflau mai mult(cu indulgenţă) 110-120 de deputaţi. Deputaţii PNL şi PSD, nu au participat lavot, ei părăsind plenul, nefiind de acord să gireze legea în varianta Guvernului.

Clasica “defectare” asistemului electronic de vot

Cum s-a ajuns lamăsluirea rezultatului votului este simplu. La 40 de minute după ce deputaţiiPNL şi PSD au părăsit lucrările, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a venitla microfonul central şi a anunţat defectarea sistemului de vot electronic şi acerut să se continue şedinţa cu voturi prin ridicarea mâinii. Nu este pentruprima dată când, după ce Opoziţia părăseşte sala plenului, să se treacă lavotul prin ridicarea mâinii, prin invocarea unor defecţiuni la sistemulelectronic de vot. De fiecare dată, solicitarea a fost făcută de acelaşi MirceaToader. De ce preferă PDL votul prin ridicarea mâinii, nu este greu de ghicit:în acest caz nu se poate ţine o evidenţă exactă a prezenţei şi în lipsa Opoziţiei,se poate anunţa orice rezultat. Nici miercuri seara, dar nici în celelaltesituaţii, preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase nu a solicitattehnicienilor Camerei să verifice instalaţia de vot electronic.

233 de deputaţi,prezenţa maximă a zilei

Voturile pe articolela Legea pensiilor au început să curgă de la ora 16.48. Până la ora 21.55, cânddeputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările, prezenţa de vârf în sală a fost de233 de deputaţi, la ora 16.33. Peste 200 de deputaţi, 210 au mai fost în sală laora 17.22. În rest, prezenţa a fost fluctuantă: între 177 şi 188 de deputaţi.Între orele 21.58 şi 22.35, cât timp s-a mai votat electronic după ieşireaOpoziţiei, în sală au fost între 133 de deputaţi şi 116 (ultimul votelectronic). Au urmat doar voturi pe articole, prin ridicarea mâinii, doar laînceput a avut loc un simulacru de numărare, după care Roberta Anastase anunţa,după fiecare vot, rezultatul urcând mereu numărul votanţilor. Dacă la primelevoturi “reieşea” că în plen sunt 110 deputaţi, spre final numătul electorilors-a, “stabilizat” la 170-175. Responsabili cu numărătoarea au fost Sever Voinescuşi Roberta Anastase.

Lipsa cvorumului unuldin motivele sesizării Curţii Constituţionale

Liderii PSD au anunţatîncă de miercuri seara că vor sesiza Curtea Constituţională, pentru desfiinţareapensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensie, şipentru alte câteva articole. Joi, liderul grupului parlamentar al deputaţilorPSD, Mircea Duşa a mai venit cu alte amănunte. “La Curte vom ataca şi faptul călegea a fost adoptată în lipsa cvorumului de şedinţă. Am anunţatîncă de miercuri seara, de la tribuna Camerei atunci când am părăsit sala călăsăm 70-80 de deputaţi să hotărască soarta a 6 milioane de români şi am anunţatatunci că în sală vor ramâne fără cvorum”, adeclarat Duşa.

De menţionat, că sprefinalul dezbaterilor, deputatul UDMR, Marton Arpad, a avertizat că există unarticol care, pe linie de procedură va fi invalidat la Curtea Constituţională.După o serie de discuţii, un alt deputat UDMR, a propus sălii “haideţi săriscăm şi să votăm acest articol”

Toader spune că s-a “auzit” numărul de voturi

Lideruldeputaţilor PDL, Mircea Toader susţine că nu au fost probleme cu cvorumul de şedinţă,“Regulamentul spune foare clar în cecondiţii trec articolele, deci nu a fost nici un fel de problema din punctul devedere al cvorumului”, a declarat Toader pentru Mediafax, şi aici el are dreptate. La votul pe articole, nu contează numărul dedeputaţi prezenţi în sală. Întrebat însă de reporterul Mediafax dacăla votul final a existat cvorum, răspunsul lui Toader a fost unul ilar: “Sigur.Aţi auzit numărul de voturi şi toată legea atrecut în condiţiile acestea. Atunci când cineva doreşte să verifice cvorumul,trebuie ca liderul unui grup parlamentar să solicite acest lucru”. Lideruldeputaţilor PDL a omis însă să mai spună că nefiind însală deputaţii Opoziţiei, nu avea cine să ceară verificarea cvorumului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-05

Mai multe imagini:
Vot măsluit în Cameră la legea pensiilor unitare
zoom
Vot măsluit în Cameră la legea pensiilor unitare
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine