2019-10-18 04:27

WikiLeaks: Herman Van Rompuy spune că statele UE nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan

 |  09:36
WikiLeaks: Herman Van Rompuy spune că statele UE nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan

Europeniinu maicred în succesul intervenţiei în Afganistan, i-a spus preşedintele UniuniiEuropene, Herman Van Rompuy, ambasadorului Statelor Unite, a informat duminicăziarul Le Soir, citând o telegramă diplomatică americană difuzată de WikiLeaks.

"Nimeni în Europa nu maicrede (într-un succes) în Afganistan ", a declaratVan Rompuy în cursul unei conversaţii cu ambasadorul SUA în Belgia, HowardGutman, la 4 ianuarie, când tocmai îşi părăsise postul de premier al Belgiei înfavoarea celui de preşedinte al UE.

"Vom mai rămâne în 2010 din respect pentru americani,atât", a adăugat el, subliniind că aliaţii Statelor Uniteaşteptau să vadă "rezultatele la sfârşitul lui 2010".

"Daraceasta este ultima şansă", a subliniat el, potrivit telegramei redactatede Gutman.

"Dacă un belgian este ucis, s-a terminat cuangajamentul belgian în Afganistan", a continuat HermanVan Rompuy, în sprijinul declaraţiilor sale.

Fie căaparţin sau nu Alianţei Nord-Atlantice, cele 27 de state ale UE participă saucolaborează sub diferite forme cu ISAF, forţa de stabilizare comandată de NATOîn Afganistan, care are ca mandat să sprijine Guvernul preşedintelui HamidKarzai la Kabul.

Două treimidintre cei 140.000 de militari ai ISAF sunt americani, iar 30.000 suntfurnizaţi de ţările europene, dintre care aproape 500 de Belgia.

La 20noiembrie, în cursul summitului lor de la Lisabona, liderii celor 28 de stateale NATO au aprobat o strategie de afganizare progresivă a operaţiunilor deluptă, prin transferul responsabilităţii militarilor afgani, începând din 2011până în 2014.

Acest lucrunu înseamnă în principiu retragerea tuturor trupelor străine, ci numaireducerea lor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray