2019-10-18 04:32

WikiLeaks: Vladimir Putin are „ochi de ucigaş” când se vorbeşte despre Cecenia. Putin ironizează sistemul electoral american

 |  22:00
WikiLeaks: Vladimir Putin are „ochi de ucigaş” când se vorbeşte despre Cecenia. Putin ironizează sistemul electoral american

O notă americană din 2004, difuzată de site-ul WikiLeaks, arată căVladimir Putin avea "ochi de ucigaş" când se vorbea despre Ceceniasau despre extremismul islamic, potrivit comisarului european pentru RelaţiiExterne de la acea vreme Chris Patten.

"El pare să fie un om perfectrezonabil, atunci când discută despre Orientul Mijlociu sau despre politicaenergetică, dar când conversaţia ajunge la Cecenia sau la extremismul islamic,ochii lui Putin devin cei ai unui ucigaş", ar fi declarat Patten, lavremea respectivă comisar european pentru Relaţii Externe.

Citat într-o notă a ambasadei americane la Bruxelles, Patten ar fi făcutaceastă remarcă la un dineu, după o reuniune UE-Rusia la Moscova, în timp cearmata rusă ducea din 1999 o intervenţie în republica separatistă Cecenia.

"Patten a spus că Putin a făcut treabă bună în Rusia, în mare partedatorită cursurilor ridicate ale petrolului, dar că are îndoieli serioaseprivind caracterul său", se precizează în această notă.

"Avertizând că nu spune «că genele sunt determinante», Patten atrecut în revistă istoria familiei lui Putin: un bunic membru în garda luiLenin, un tată funcţionar comunist şi Putin însuşi care decide de la cea maifragedă vârstă să facă o carieră în KGB", potrivit aceleiaşi surse.

Putin a fost ales la preşedinţie în martie 2000, în contextul unei noiintervenţii armate în Cecenia, după primul război din 1994-1996, încheiat prinretragerea ruşilor.

Notele publicate de WikiLeaks au arătat că diplomaţia americană îl considera pe actualul premierrus "masculul dominant" pe scena politică a ţării.

Privirea lui Vladimir Putin a mai suscitat şi alte comentarii celebre întrecut.

În 2001, preşedintele american de atunci, George W. Bush, a afirmat căi-a văzut în privire "sufletul" şi a înţeles că poate avea încredereîn el.

În 2008, candidatul republican la preşedinţia SUA, John McCain, aafirmat că nu a văzut în privirea acestuia decât "cele trei litere K, G,B".

Putin ironizează sistemul electoral american,răspunzând remarcilor dezvăluite de WikiLeaks

Premierul rus, Vladimir Putin, a ironizat sistemul electoral american,răspunzând unei declaraţii a secretarului american al Apărării, Robert Gates,care a afirmat, potrivit documentelor WikiLeaks, că democraţia a dispărut înRusia.

Gates "a fost indus îneroare", a afirmat Putin, într-un interviu acordat CNN, care urmează săfie difuzat integral miercuri.

Premierul rus a reamintit că, spre deosebire de Rusia, la cel puţin douăscrutinuri prezidenţiale americane nu a fost declarat câştigător candidatulcare a obţinut cele mai multe voturi populare, ci cel care a obţinut majoritateavoturilor electorilor. El s-a referit în special la alegerile din 2000, alcăror rezultat a fost decis de Curtea Supremă, în favoarea lui George W. Bush.

Preşedintele american nu este ales prin vot universal direct, aşa cumprevede sistemul electoral din Rusia, ci de un colegiu electoral, desemnat dealegători.

Într-un document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks, Robert Gatesapreciază că "democraţia rusă a dispărut", iar "guvernul este ooligarhie condusă de serviciile de securitate".

Putin a apreciat, în interviul acordat lui Larry King, că Statele Unitenu pot critica sistemul politic rusesc fără a fi în măsură să suporte la rândullor critici.

"Când le explicăm prietenilor noştri americani că există problemede sistem (în sistemul politic american), ei ne spun «nu vă amestecaţi înafacerile noastre» (...) Nu ne amestecăm. Dar, dragi colegi, vreau să văavertizez că nici voi nu trebuie să vă amestecaţi în alegerea suverană apoporului rus", a spus el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-10-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray