2020-08-07 21:34

Ziua deciziei: primeşte sau nu Grecia 130 de miliarde de euro?

 |  16:02
Ziua deciziei: primeşte sau nu Grecia 130 de miliarde de euro?

Grecia are nevoie disperată de cel puţin 130 de miliarde de euro pentru a nu intra în incapaciatate de plată. Luni, miniştrii Finanţelor din zona euro se întâlnesc la Bruxelles pentru a adopta o decizie privind acordarea celui de-al doilea împrumut pentru Grecia. Chiar dacă decizia ar fi una favorabilă, împrumutul nu va rezolva decat parţial problemele Greciei.

Grecia are nevoie de 136 miliarde euro în cadrul noului acord cu UE şi FMI, pe lângă cele 34 miliarde euro încă nedistribuite din pachetul de împrumuturi convenit în 2010, potrivit datelor Financial Times. Suma depăşeşte cu 6 miliarde euro valoarea acordului convenit în octombrie, iar Germania, Olanda şi Finlanda au insistat ca pachetul de finanţare să nu depăşească 130 miliarde euro.

Surse oficiale au declarat că miniştrii vor discuta de asemenea o posibilă contribuiţie din partea băncilor centrale naţionale din zona euro, ale căror portofolii de obligaţiuni de stat greceşti ar putea fi incluse în schema de preschimbare de obligaţiuni care urmează să fie efectuată în paralel cu primele etape ale celui de-al doilea acord. În forma actuală, schema vizează datorii de 200 miliarde euro ale Greciei.

Participarea băncilor centrale la acord prin aceste măsuri ar ajuta guvernele din zona euro şi FMI să menţină contribuţiile proprii la un total de maximum 130 miliarde euro - suma stabilită în octombrie. De asemenea, implicarea băncilor centrale ar coborî gradul de îndatorare al Greciei până în 2020 spre 120% din PIB, nivelul maxim considerat de FMI sustenabil. Ministrul francez al Finanţelor Francois Baroin a declarat luni dimineaţă că toate condiţiile necesare unei înţelegeri sunt îndeplinite, informează Mediafax.

Contribuţia FMI la noul acord va fi mult mai redusă decât se anticipa iniţial. Datele obţinute de FT arată că Fondul va participa cu doar 13 miliarde euro la cel de-al doilea pachet de finanţare externă a Greciei, faţă de o treime din sumă în cazul acordurilor Irlandei şi Portugaliei, respectiv primului program cu Grecia. Reducerea contribuţiei a avut loc în urma presiunilor exercitate de SUA şi marile economii emergente pentru scăderea expunerii FMI pe Grecia, potrivit unor surse oficiale apropiate negocierilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz