2020-04-07 10:36

Ziua ocupaţiei sovietice, declarată neconstituţională în Republica Moldova

 |  16:51
Ziua ocupaţiei sovietice, declarată neconstituţională în Republica Moldova

Decretulpe care Mihai Ghimpu l-a dat privind Ziuaocupaţiei sovietice a fost declarat neconstituţional. Motivul invocat de cătreCurtea Constituţională de la Chişinău, a fost acela că, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a încercat să dea oconotaţie politică unor evenimente istorice. Comuniştii au fost cei care aucerut instanţeisă verifice constituţionalitatea decretului lui MihaiGhimpu de a declara ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice.

PCRMl-a acuzat pe Mihai Ghimpu că prin emiterea decretului și-ar fi depăşitatribuţiile constituţionale, încălcând 13 articole din Constituţie.

JuristulPCRM, Sergiu Sârbu, a declarat că Mihai Ghimpu a pus sub semnul întrebăriistatutul de suveranitate al Republicii Moldova. Acesta a menţionat căpreşedintele interimar nu putea decide de unul singur declararea zilei de 28iunie 1940drept zi de ocupaţie sovietică, în timp ce alţi cetăţeniconsideră căîn urmă cu70 de ani teritoriul actual al RepubliciiMoldova a fost eliberat.

„Noicerem să ne fie respectată neutralitatea. Decretul a fost emis după 70 de ani,iar în acest timp pe teritoriul ţării noastre au fost trupe străine, de aceeaam cerut Federaţiei Ruse să îşi retragă soldaţii şi armamentul”, a declaratşeful interimar al statului.

ExecutivulMoldovei este de părere că sesizarea PCRM este nefondată şi că CC ar trebui săsisteze examinarea ei. „Decretul nu face altceva decât să amintească desprenişte fapte constatate deja”, a spus Efrim, făcând trimitere la Declaraţia deindependenţă a Republicii Moldova.

Dupăemiterea decretului, Mihai Ghimpu a fost criticat de colegii săi din Alianţapentru Integrare Europeană, care s-au arătat nemulţumiţi că a luat aceastădecizie independent de ei. Ulterior, Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretulpreşedintelui moldovean.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine