Puterea

Print

Transplant cu ficat „de laborator”. Donarea de celule stem, speranţa a mii de bolnavi

Valentina Grigore | 2013-08-28 16:50
Autor
Transplant cu ficat „de laborator”. Donarea de celule stem, speranţa a mii de bolnavi

Românii care au nevoie de transplant de ficat au o şansă să evite clasicele liste de aşteptare. Lipsa donatorilor de organe a determinat cercetătorii japonezi să construiască în laborator ficaţi miniaturali şi funcţionali (lobi) din celule stem. Specialiştii au veşti bune: în aproximativ 10 ani, şi românii ar putea fi transplantaţi cu un astfel de organ. Mai mult, un ficat construit din celule stem ar putea fi utilizat şi în testarea medicamentelor noi, înainte ca acestea să intre pe piaţă.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Yokohama, Japonia, au anunţat recent că, pentru prima dată în istorie, au reuşit să dezvolte un ţesut hepatic uman din celule stem. Specialiştii au spus că succesul rezultat reprezintă un pas imens pentru viitorul transplanturilor de ficat şi speră ca acest lucru să contribuie la atenuarea deficitului global de donatori de organe.

Descoperirea ar putea salva viaţa a mii de români bolnavi. În ciuda faptului că 2013 reprezintă un an de vârf pentru transplantul hepatic în România, cu 78 de intervenţii realizate numai în prima jumătate a anului, specialiştii sunt de acord că promovarea donării de organe este o soluţie pentru soarta celor aflaţi pe liste de aşteptare. Din păcate, în România donarea de organe nu merge aşa cum era de aşteptat, ţara noastră fiind pe ultimele locuri în Europa la prelevarea organelor de la pacienţi aflaţi în moarte clinică. În ceea ce priveşte prelevarea de la oameni în viaţă, este o procedură care a stârnit atâtea controverse de-a lungul timpului, încât mulţi medici se feresc să mai accepte astfel de acte de bunăvoinţă. Potrivit legii, donarea de organe „nu poate face obiectul unei tranzacţii materiale”. În multe cazuri, bolnavii îşi găsesc aşa-zise „rude” care acceptă să le doneze un rinichi sau o parte din ficat, contra unei sume de bani.

În aceste condiţii, o speranţă şi o alternativă legală pentru mii de bolnavi ar fi transplantul cu ficatul obţinut din celule stem. „Celulele stem sunt extrem de importante pentru viitorul medicinei, în general, şi al medicinei regenerative, în particular. Sperăm că românii înţeleg acest lucru, atât cei cu probleme de sănătate, cât şi cei care sunt conştienţi de importanţa menţinerii sănătăţii. De aceea, ne dorim ca familiile din toată ţara să apeleze la băncile membre ARBACS pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, în scopul de a beneficia de realizările ulterioare ale ştiinţei”, a declarat, pentru PUTEREA, dr. Tudor Panu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Lobii obţinuţi, transplantaţi la şoareci

Echipa de cercetători japonezi au folosit celule stem pluripotente pentru a crea trei tipuri diferite de celule şi au observat că au început să formeze structuri tridimensionale, numite „lobi hepatici” (o colecţie de celule care au potenţialul să se dezvolte într-un ficat întreg). Când au transplantat lobii la şoareci, oamenii de ştiinţă au observat că, în termen de două zile, au început să îndeplinească funcţiile unui ficat normal.

Cercetătorii au apreciat că, în termen de 10 ani, pacienţii care suferă de insuficienţă hepatică ar putea fi injectaţi cu astfel de lobi, cultivaţi din propriile celule stem, care să le înlocuiască ficatul. Astfel, prelevarea de celule stem ar putea face cu adevărat diferenţa.

„Mai sunt multe de cercetat şi vor mai fi necesari câţiva ani de studii până să fim siguri că va putea fi aplicată această metodă la oameni, dar progresul este substanţial faţă de rezultatele pe acest segment din anii trecuţi. Această veste reprezintă un pas imens pentru viitor, precum şi un motiv de speranţă pentru pacienţii suferinzi de boli hepatice“, a mai precizat dr. Tudor Panu.

Campanie pentru donare

Autorităţile române au declanşat, la nivel naţional, o campanie de promovare a donării de celule stem hematopoietice. Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este o instituţie publică extrem de importantă, cu misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori voluntari de celule stem hematopoietice compatibili, neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi pentru care nu există donatori voluntari compatibili înrudiţi.

Concret, în cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi nu au fost identificaţi donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Însă Registrul îşi poate desfăşura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie. De aceea, misiunea Registrului este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în RNDCSH pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulelor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro . Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Aceştia se pot adresa Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Testarea medicamentelor noi plus foto Panu

 

Specialiştii mai susţin că organele astfel obţinute ar putea fi utilizate şi la testarea medicamentelor noi din piaţă, care, în momentul de faţă, sunt verificate pe animale de laborator. „Reacţiile unui organ uman la medicamente sunt mult mai demne de încredere în ceea ce priveşte asemenea teste, decât organul unui animal de laborator”, a adăugat dr. Tudor Panu, preşedintele ARBACS.


Mai multe imagini:

www.puterea.ro