2020-06-01 08:52

OPINIE.Mai este loc pentru UE în trenul către Africa?

 |  21:27
OPINIE.Mai este loc pentru UE în trenul către Africa?

În februarie 2015, cu mai bine de trei ani și jumătate în urmă, publicam[1] o analiză referitoare la relația UE - Africa.

Atrăgeam atunci atenția asupra instabilității în creștere din zona sub-Sahariana care, în mod inevitabil, va debușa către sudul Europei.

 Efectul direct al acestei deprecieri a situației de securitate este creșterea presiunii migratorii asupra Europei și proliferarea rețelelor de trafic de persoane și de crimă organizată care se îmbogățesc din suferința altora.

 Lui i se adaugă și creșterea insecurității în interiorul Uniunii Europene - mișcările necontrolate de persoane sunt folosite de organizațiile teroriste, iar rețele de crimă organizată, de cele mai multe ori, „împart personalul” cu grupările teroriste.

Securitatea și stabilitatea sunt indisolubil legate de prosperitatea economică. Acolo unde nu există securitate, nu există nici perspective de dezvoltare economică. Lipsa de perspective economice în rândul tinerei generații, care în multe țări africane reprezintă cel mai numeros segment al populației (de exemplu, în Nigeria, tinerii sub 24 de ani reprezintă 62% din cei 190 milioane de locuitori ai țării[2]), duce la rândul ei la dorința de a găsi un viitor mai bun într-una dintre țările europene.

Ceea ce am spus în 2015, este la fel de valabil și astăzi: este în interesul Uniunii Europene să aibă o prezență mult mai puternică, nu doar politică ci și în domeniul economic și investițional, în Africa. Bineînțeles, nu este doar interesul UE: prezența europeană aduce stabilitate, securitate, dezvoltare, locuri de muncă - iar toate acestea creează condițiile pentru democrații solide, stat de drept și respect pentru drepturile omului.

Din păcate, Europa, deși a avut mereu capacitatea de a fi mult mai prezentă pe continentul African, a ales să fie, până acum, mai mult un spectator.

Nu același lucru se poate spune însă despre alți mari actori globali, iar aici este vorba despre China. În perioada 2000-2014, China a acordat credite guvernamentale de 6 md USD / an țărilor africane, dar în 2015, după summitul de cooperare Africa - China, președintele Xi Jinping a triplat această implicare a Chinei, oferind până la 20 md USD / an. Efectul? Peste 3.000 de proiecte de infrastructură (majoritatea infrastructură critică) au fost realizate cu sprijin chinez.

În aceste condiții, nu pot decât să salut anunțul făcut de președintele Juncker[3] , privind lansarea unei noi Alianțe pentru Investiții Sustenabile și Locuri de Muncă Europa - Africa, ce își propune crearea a 10 milioane de locuri de muncă în Africa, în următorii cinci ani. Acestei ținte i se adaugă cele 44 md EUR în investiții publice și private.

Bineînțeles, mi-aș fi dorit ca mesajul meu să fie auzit în 2015 de leadershipul european și mai puțin de cel chinez. Sunt țări africane, așa cum este Kenia, unde China deja deține 72% din întreaga datorie externă[4].

Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să aibă succes cu această inițiativă, va avea nevoie de mult mai multă flexibilitate și va trebui să arate mult mai multă înțelegere pentru realitățile de pe continentul african. Concurența sistemului „no questions asked” oferit de China este extrem de puternică, iar în țările cu deficit de democrație poate fi exact cartea câștigătoare. Bineînțeles, știm că UE nu va putea niciodată să ignore complet contextul politic și democratic din țările unde investește. Tocmai de aceea prezența europeană în Africa va trebui să fie una inteligentă și plină de răbdare și tenacitate.

Așa cum am mai spus-o, creșterea economică și dezvoltarea infrastructurii aduc inevitabil speranță, stabilitate și securitate. Pe astfel de baze se pot construi apoi democrații solide și poate fi cultivat întregul set de valori în care credem aici, în spațiul european.

Un continent African ce oferă speranțe reale tinerilor și securitate cetățenilor săi este vecinul de care are nevoie Uniunea Europeană și pârghia necesară pentru a crește nivelul schimburilor economice bilaterale, mult peste cele 300 md EUR din 2017[5].

[1] Uniunea Europeană trebuie să-și utilizeze instrumentele de gestionare a crizelor în vederea susținerii stabilității în Africa: http://www.ramona-manescu.ro/uniunea-europeana-trebuie-sa-si-utilizeze-instrumentele-de-gestionare-a-crizelor-in-vederea-sustinerii-stabilitatii-in-africa/

[2] Nigeria Demographics Profile 2018: https://www.indexmundi.com/nigeria/demographics_profile.html

[3] State of the Union 2018 https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/soteu2018-speech_en_0.pdf

[4] How China is transforming Africa into the next 'factory of the world' https://bigthink.com/matt-davis/chinas-growing-influence-in-africa

[5] Competing in Africa: China, the European Union, and the United States https://www.brookings.edu/blog/africa-in-focus/2018/04/16/competing-in-africa-china-the-european-union-and-the-united-states/


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-18Parerea ta...

ANONIM
17 Sep 2018

MARGHIOALO VORBESTI BINE DAR NU POTI AVEA CREDIBILITATE , PENRTRU CA FAMILIA TA NU ARE VALORI UMANE , MORALE, ETC.............
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine