„Regele” duty-free de pe Otopeni, șpagă de 22 de milioane de euro, de la buticari

Alexandru Ivan, fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, ar fi cerut de la doi afaceriști o șpagă de 22,4 milioane euro pentru exploatarea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, a respins, miercuri, propunerea arestării preventive a celor patru inculpați din mega-dosarul de corupție „Otopeni„ și a stabilit luarea față de cei patru cercetați măsura arestului la domiciliu, așa cum au cerut avocații acestora.

Astfel, fostul director general al CNAB, George Alexandru Ivan, a presupușilor traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ, și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, precum și a lui Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni, au fost plasați de Tribunal în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia de miercuri nu este definitivă și poate fi contestată de DNA și de cei din dosar, caz în care se va pronunța definitiv Curtea de Apel București.

Lăsați în libertate

Tribunalul București a început de la ora 11 judecarea propunerii arestării preventive a fostului director general al CNAB, George Alexandru Ivan, a presupușilor traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ, și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, precum și a lui Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni.

Apărătorii celor din sala de judecată ar fi explicat pe rând că au trecut luni de zile de la contactul cu pretinsele fapte și că de abia acum s-a pus în mișcare acțiunea penală, cu consecința reținerii și propunerii arestării preventive a celor patru.

Citește și: Alertă la Transporturi. Grindeanu dispărut, Mîndrescu are fibrilații de la Aeroportul Otopeni

În altă ordine de idei, cei patru au fost scurți, au cerut lăsarea în libertate, în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, invocând mediul familial, existența copiilor și alte aspecte distincte de problematica dosarului penal.

Nu s-ar fi discutat deloc, mai spun sursele citate, despre problematica intervenirii la ministrul transporturilor, aceasta fiind una dintre faptele de mare corupție cercetată în acest dosar.

Tribunalul București a rămas, miercuri, în pronunțare în cazul propunerii DNA de arestare preventivă a fostului director general al Companiei Naționale Aeroporturi București și a patronului societății care deține magazinul duty-free din incinta aeroportului Otopeni.

„Taxe” cuprinse între 1,2 și 10 milioane de euro

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

Citește și: Caracatița mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni

3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Guvernul a eliminat taxa pe soare

Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru...

Toți membrii filialei PMP Sector 5 și-au depus demisia și s-au...

PUSL, partidul condus de Cristian Popescu Piedone, a dat o lovitură puternică de imagine după ce a atras o filială întreagă a PMP. Președintele...