2020-07-05 04:55

Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani

 |  18:21
Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani

Florentin Dincă

Fostul mare jucător de rugby neo-zeelandez, Jonah Lomu, a decedat ieri la doar 40 de ani. Puternic ca o stâncă în perioada sa de graţie a anilor ’90, Lomu (1,96 m, 115 kg) a fost diagnosticat în 1997 cu sindromul nefrotic, iar peste cinci ani nu a mai rezistat şi a spus stop carierei. Ulterior, în 2004, a suferit un transplant renal, reuşit la prima vedere, ceea ce l-a determinat să-şi reia activitatea un an mai târziu. În 2007 a fost nevoit să spună iar stop. Nu a putut să stea departe de acest sport şi s-a reapucat de antrenamente. A mai jucat 3 meciuri în 2009 şi gata. În 2011, boala i-a recidivat, iar de atunci era dializat de cel puţin trei ori pe săptămână. Avea nevoie de un alt transplant. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare cu el.

Jonah Lomu a marcat în perioada 1994-2002 nu mai puţin de 37 de eseuri în 63 de selecții în tricoul All Blacks, cu care a jucat finala Cupei Mondiale din 1995. Considerat unul dintre cei mai valoroşi jucători din istoria sportului cu balonul oval, Lomu a reuşit să înscrie la ediţiile din 1995 şi 1999 ale Cupei Mondiale un număr record de 15 eseuri, record egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana. Marele său regret al carierei, alături de retragerea prematură, este reprezentat de faptul că nu a reuşit să ridice cu All Blacks trofeul suprem al Campionatului Mondial. Chiar dacă nu a mai putut juca de mulţi ani, el a rămas unul dintre cei mai respectați jucători de rugby la nivel mondial.

Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani
zoom
Din rai în iad în câteva zile

Decesul său a survenit total neaşteptat, mai ales că nimic nu lăsa să se înţeleagă că boala sa s-ar fi agravat. El a fost împreună cu familia în Marea Britanie, acolo unde a fost prezent ca analist la emisiuni legate de Cupa Mondială 2015, iar apoi a plecat cu soţia Nadene şi cei doi copii într-o vacanţă la Dubai. Acolo a petrecut clipe de neuitat, într-o locaţie cu peisaje mirifice. Pe 16 noiembrie, el postase pe pagina sa de socializare o fotografie în care împărtăşea cu prietenii săi priveliştea de la hotelul Madinat Jumeirah. Revenise de doar două zile în Noua Zeeleandă. A fost găsit fără suflare în locuinţa sa din Auckland.

Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani
zoom
Le-a rămas dator” copiilor săi

La începutul acestui an, Jonah Lomu parcă îşi prevestea sfârşitul. A acordat un interviu pentru dailymail.co.uk, în care, printre altele, şi-a pus o dorinţă. Vroia să mai trăiască măcar 15 ani pentru a-şi vedea băieţii, pe Brayley (6 ani) şi pe Dhyreylle (5 ani), ajunşi la vârsta de 21 de ani. "Obiectivul meu e să trăiesc până împlinesc băieţii mei 21 de ani. Nu am nici o garanţie că aşa ceva este posibil, dar asta sper. Vreau să aibă parte de o viaţă normală, să fie sănătoşi. Tatăl meu a murit foarte tânăr, iar eu am problemele pe care le am", declara Lomu acum câteva luni.

Legendarul rugbyst neo-zeelandez Jonah Lomu a murit la doar 40 de ani
zoom
Coleg cu un român

Puţină lume ştie dar Jonah Lomu a fost, în finalul carierei sale, coleg cu un român. În Franţa, la Marsilia. Remus Lungu a avut onoarea ca în sezonul 2009 să fie coechipier cu celebrul sportiv, însă doar pentru trei meciuri, neo-zeelandezul punând ulterior ghetele definitiv în cui, conform frr.ro. „Era impresionant, fiind mai masiv decât jucătorii de pe înaintare. A făcut câteva antrenamente, iar la primul dintre ele am reuşit să-l plachez, chiar dacă m-a târât circa cinci metri… Este un tip relaxat, dar şi puţin timid, poate şi din cauza că nu vorbeşte franceza”, l-a descris atunci Remus Lungu pe vicecampionul mondial din 1995.

Borne

- Cel mai tânăr jucător care a evoluat pentru naționala (19 ani și 45 de zile)

- Cele mai multe eseuri la Cupa Mondială, 15, la egalitate cu Bryan Habana

- A fost introdus în Rugby Hall of Fame în 2011

- A primit Ordinul de Merit al Noii Zeelande în 2007

- A semnat în 1999 cu Adidas, pentru 10 milioane de dolari

- un joc video ii poarta numele

Declaraţii

Sunt devastat de vestea morţii lui Jonah. Un superstar şi un om fabulos - Jonny Wilkinson


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE