2019-10-23 03:07

13 BENEFICII zilnice pentru sănătate ale CAFELEI

 |  23:35
13 BENEFICII zilnice pentru sănătate ale CAFELEI

O savurăm zilnic și suntem convinși că o ceașcă de cafea ne redă starea de bine, puterea de reacție, memoria și atenția. Ba mai mult, cafeaua accelerează metabolismul și îmbunătățește sănătatea creierului. Efectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate pentru pentru a determina modul in care consumul de cafea afecteaza oamenii.

Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice care sunt considerate psihotropice usoare pentru om. Aceste substante sunt toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent.

Cercetarile recente au descoperit efecte suplimentare de stimulare ale cafea, care nu sunt legate de continutul sau de cofeina. Cafeaua contine un agent chimic, in prezent necunoscut, care stimuleaza productia de cortizon si adrenalina, doi hormoni de stimulare.

Iată principalele beneficii ale cafelei asupra sănătății noastre, conform cercetătorilor:

Risc redus de Alzheimer si Dementa - Mai multe studii au comparat cosnumatorii moderati de cafea (3-5 cesti/zi) cu nebautorii sau "putin-bautorii" de cafea (0-2 cesti/zi) si s-a constatat ca la cei care beau cafea a fost semnificativ mai putin probabil ca acestia sa dezvolte boala Alzheimer mai tarziu in viata. Un studiu longitudinal, relizat in 2009, a constatat ca bautorii moderati de cafea au risc redus de a dezvota dementa in plus fata de alzheimer.

Vezica biliara - Consumul de cafea cofeinizata a fost corelat cu o incidenta mai mica a calculilor biliari si a bolilor vezicii biliare atat la barbati cat si la femei in doua studii efectuate de Harvard School of Public Health. Un risc diminuat nu a fost observat la cei care beau cafea decafeinizata.

Risc redus al bolii Parkinson - Un studiu care a comparat bautorii de 3-5 cesti de cafea pe zi cu nebautorii a constatat ca la bautorii de cafea a fost semnificativ mai putin probabil sa se dezvolte boala parkinson mai tarziu in viata. Un al doilea studiu a constatat o relatie invers proportionala intre cantitatea de cafea bauta regulat si probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson.

Performantele cognitive - Multi oameni beau cafea pentru proprietatea ei de a stimula memoria. De asemenea la testele care vizau timpul de reactie, memoria verbala, rationamentele vizual-spatiale participantii care beau cafea regulat au performat mai bine decat nebautorii, gasindu-se o relatie pozitiva intre scorurile otinute la testare si cantitatea consumata regulat. La participantii varstnici s-a descoperit efectul cel mai mare al consumului asupra rezultatelor. Un alt studiu a constatat ca femeile peste 80 de ani au avut rezultate mult mai bune la testele cognitive daca au consumat cafea regulat pe parcursul vietii lor. Un studiu recent a aratat cum cafeaua prajita protejeaza celulele neuronale primare impotriva inducerii mortii lor cu peroxid de hidrogen.

Analgezicele si cafeina - Cafeaua contine cafeina, care poate spori eficienta de absorbtie gastro-intestinala a unor calmante, mai ales la pacientii cu migrene si la aceia care care se afla sub tratament cu medicamente pentru dureri. Din acest motiv, multe medicamente pentru  dureri de cap includ cafeina in formula lor. Cafeina nu are proprietati analgezice. La unii pacienti cu migrene, cafeina poate atenua durerea, actionand asupra vaselor de sange cerebrale.

Antidiabetic - Consumul de cafea poate reduce riscul cuiva de diabet zaharat tip 2 cu pana la jumatate. In timp ce acest lucru a fost initial observat la pacientii care au consumat cantitati mari (7 cesti pe zi), relatia a fost mai tarziu dovedita a fi liniara.

Protectia ficatului - Cafeaua poate reduce, de asemenea, incidenta de ciroza hepatica si a fost legata de un risc redus de carcinom hepatocelular, un cancer hepatic primar, care, de obicei, apare la pacientii cu ciroza preexistenta. Mecanismul exact si cantitatea de cafea necesare pentru a obtine un efect benefic au fost mult timp neclare. Intr-un raport publicat in Journal of Hepatology, Gressner si colegii sai au oferit primul context mecanic pentru studiile de epidemiologie privind bautorii de cafea in care se arata cum cafeina poate avea proprietati antifibrotice puternice.

Cancerul - Consumul de cafea este, de asemenea, corelat in Africa, cu un risc redus de cancer oral, de esofag, si faringian. In cazul cancerului ovarian nu a fost gasit niciun beneficiu. Un alt studiu a observat o reducere modesta a cancerului la san la femeile aflate la menopauza, lucru ce nu a fost confirmat si pentru cafeaua decafeinizata, si, totodata, s-a observat o reducere a cancerului endometrial la persoanele care consuma cafea cu sau fara cafeina. Conform unui studiu cafeaua protejeaza ficatul de cancer. Un alt studiu preliminar a constat o corelatie intre consumul de cafea si un risc scazut de cancer la prostata.

Cardioprotectoare - Cafeaua reduce moderat incidenta mortii din pricina unei boli cardiovasculare, potrivit unui studiu cohorta prospectiv publicat in 2008. Un studiu prospectiv desfasurat in Japonia a urmarit 77000 de persoane cu varste intre 40 si 79 de ani si a aratat ca consumul de cafea, impreuna cu aportul de cafeina din alte surse, coreleaza cu un risc redus de moarte din cauza bolilor cardiovasculare.

Laxativ/diuretic - Cafeaua este, de asemenea, un stimulent puternic pentru peristaltism si este uneori considerata a preveni constipatia. Totodata, cafeaua poate provoca miscari ale intestinului excesiv de largi. Efectul stimulativ al consumului de cafea asupra colonului se gaseste atat in ​​cafeaua cu cafeina dar si in cea decafeinizata. Contrar credintei populare, cafeina nu actioneaza ca un diuretic atunci cand este consumata cu moderatie (mai putin de cinci cesti pe zi), si nu duce la deshidratare sau la un dezechilibru electrolitic de apa. Dovezile actuale sugereaza ca bauturile cofeinizate contribuie la cerințele organismului zilnic de lichide la fel ca si apa pura.

Antioxidant - Cafeau contine polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine. Acesti compusi au efecte antioxidante si de reducere a deteriorarii celulelor cu potential oxidativ. O substanta cu efect special anticancerigen - insa doar presupusa - este metilpiridina. Metilpiridina nu este prezenta initial in boabele de cafea, insa ea se formeaza in timpul prajirii din alte substante ce se regasesc in bobul de cafea inainte de prajire. Ea este prezenta si in cafeaua cu cofeina si in cea fara cofeina. In niste cercetari finantate de catre Kraft se arata ca in boabele de cafea prajite sunt prezente mai multe substante care protejeaza celulele de moartea indusa cu peroxid de hidrogen decat in boabele verzi de cafea. Dintre toate metodele de preparare, espresso este aceea care are randamentul cel mai mare ca si antioxidant.

Prevenirea cariilor dentare - Taninul din cafea poate reduce potentialul cariogen al alimentelor. Experimentele in vitro au aratat ca acești compusi polifenolici pot interfera cu activitatea glucoziltransferazei de streptococi mutans, care ar putea reduce formarea placii

Guta - Consumul de cafea a scazut riscul de guta la barbatii de peste 40 de ani. Intr-un studiu la care au participat peste 45.000 de oameni pe o perioada de 12 de ani, s-a evidentiat ca riscul de a dezvolta guta la barbatii de peste 40 a fost invers proportional cu cantitatea de cafea consumata.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-02Parerea ta...

LEVST.
02 Mar 2018

probabil ca si vanzarile de cafea sufera, precum saptamana trecuta cele de bere, asa ca, Pac! , reclama, ce buna si salvatoare este cafeaua...Dupa toate cele insirate pare a fi un adevarat medicament si inca unul minune...Si inca s-a uitat ceva: ghicitul in cafea, unde ti se prevesteste cum o sa castigi la loterie, cum o sa faci o calatorie lunga , de placere,cum o sa-l intalnesti pe fat-Frumos sau pe Ileana Osanzeana, etc., etc....
VALI LUPASCU
12 Mar 2019

Cafeina poate produce multe efecte, printre care: Creste nivelul zaharului din sange (ceea ce da senzatia unei cresteri a disponibilului de energie) Creste nivelul grasimilor sangvine Creste tensiunea arteriala Stimuleaza sistemul nervos central (organismul nu mai resimte nevoia de odihna) Batai cardiace neregulate Creste pierderea urinara de calciu si magneziu (ceea care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sanatatii osoase) Creste secretia acida a stomacului (agraveaza ulcerul gastric) Tremur, iritabilitate, nervozitate Insomnie si dereglarea orarului somnului Anxietate si depresie Accentueaza simptomele sindromului premenstrual (SPM)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray