2019-08-21 13:09

50.000 de persoane vor beneficia de teste rapide GRATUITE pentru depistarea HEPATITEI C

 |  16:14
50.000 de persoane vor beneficia de teste rapide GRATUITE pentru depistarea HEPATITEI C

În cadrul unui proiect iniţiat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, 50.000 de persoane din țara noastră vor beneficia de teste rapide gratuite pentru depistarea hepatitei C. Acestea se vor derula până în luna august. Testul durează cinci minute, iar persoanele interesate nu au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist pentru a beneficia gratuit de astfel de analize.

„Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatita C” a fost lansat, miercuri, la Timişoara, de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, scrie Mediafax. Proiectul în cadrul căruia sunt puse la dispoziţie 50.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitei C se va derula, începând de săptămâna viitoare şi până în luna august a acestui an, în patru unităţi medicale din ţară. Este vorba de Institutul Clinic Fundeni, institutele regionale de gastroenterologie şi hepatologie din Cluj-Napoca şi Iaşi, precum şi Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Timişoara.

„La ora actuală, în lume şi în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziţie. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înţepătură în deget şi în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia şi în 12 săptămâni poţi fi vindecat”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Ioan Sporea, din cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş.

În cadrul proiectului vor fi oferite şi consumabilele necesare pentru ca pacienţii care se adresează celor patru spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara să poate fi testaţi, iar cei depistaţi cu hepatita C să fie imediat evaluaţi şi trataţi.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatic C din Europa, 2,5 la sută, cu peste 550.000 de persoane viremice. Pentru că infecţia este una asimptomatică, majoritatea pacienţilor infectaţi nu ştiu că suferă de o astfel de afecţiune. În România, la sfârşitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10 – 20 la sută, iar rata de tratament de aproximativ 2 la sută.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray