2020-08-12 01:07

A fost aprobat în România: Protocolul de TRATAMENT al COVID-19

 |  13:00
A fost aprobat în România: Protocolul de TRATAMENT al COVID-19

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat marți seară printr-un ordin, protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2. În document se precizează că nu există în acest moment medicamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19. Protocolul a fost publicat în Monitorul Oficial,

Medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experiența epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov2. Actul normativ stipulează că, în ceea ce privește cazurile ușoare, pacienții pot fi externați rapid sau chiar îngrijiți la domiciliu: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate - cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial. În ordin sunt prevăzute şi criteriile de externare - clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) şi virusologic - două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate.

Potrivit unui material exclusiv online al B1.RO, schema românească seamănă schema de tratament aprobată de autoritățile franceze. La fel ca în cazul schemei franceze, și în România COVID-19 se va trata cu pastile precum Paracetamol, Lopinavir sau Ritonavir, Tocilizumab, dar și Hidroxiclorochina. Totuşi, în cazul dozelor de paracetamol şi clorochină dozele diferă mult în România faţă de Franţa, la noi fiind practic mult mai mici.

Date tehnice despre unele medicamente folosite

Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția cu HIV, asociat cu ritonavir ca booster.  În timpul epidemiei din Wuhan utilizarea lopinavir/ritonavir a arătat efect favorabil dacă este utilizat precoce, fiind recomandat ca terapie antivirală în faza inițială a bolii.

Remdesivir poate fi un bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat ca, în comparație cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu (MERS)-CoV, îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir. Tocilizumabul poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamației. Kaletra este un alt medicament folosit şi la noi, care conţine două antivirale şi e utilizat în tratamentul HIV. România tocmai a anunţat că una dintre cele mai mari companii farmaceutice a donat statului român 4.000 de cutii dintr-un medicament folosit împotriva HIV.

Doza românească

În ceea ce privește paracetamolul și hidroxiclorochina, mai multi medici, contactați de B1.RO, unii dintre ei care profeseaza în Franta, și au avut mai multe observații de făcut faţă de schema românească.

Doza de paracetamol recomandată în schema românească e mai mică decât cea din Franța. Mai exact în cazul românesc se recomandă  administrarea unei pastile de 500 mg de trei ori pe zi la adulți  și o pastilă de trei ori pe zi la copii - 10 mg pe kg. În cazul Franței, se recomandă o pastilă de 3 sau 4 ori pe zi de 1 g , iar la copii e 15 mg / kg. Medicii consideră că doza administrată în Franța este mult mai adecvată în tratarea cazurilor de coronavirus, în condițiile în care vorbim despre febră virală mai puternică.

O altă observație făcută de medicii contactați de B1.RO se referă la clorochină. Doza prevăzută în protocolul din România este  2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi. Iar în cazul  copiilor se recomandă 5 mg/kgc/zi în 2 prize.   Medicul Didier Raoult, care a militat pentru folosirea acestui medicament în tratarea cazurilor de COVID-19, recomanda  o doză de 600mg pe zi, la începutul tratamentului, deși a fost de acord cu faptul că dozele pot fi modificate de la caz, la caz.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz