2020-08-12 13:11

ALARMĂ DE PESTE HOTARE: specialiștii străini, șocati de ce se întâmplă în sănătatea din România!

 |  22:21
ALARMĂ DE PESTE HOTARE: specialiștii străini, șocati de ce se întâmplă în sănătatea din România!

Directorul celei mai mari bănci de celule stem din Europa avertizează: pacienții români dependenți de imunoglobulină vor suferi și mai mult dacă România nu va începe colectarea de plasmă! Dr. Wolfgang Knirsch consideră că e esențial pentru România să-și dezvolte rapid propria bancă de sânge, plasmă și celule stem, pentru a oferi tratamente pacienților români.

Prezent in Romania, specialistul german a tras un semnal de alarmă privind problema imunoglobulinei în România, arătând că țara noastră folosește „de 17 ori mai puţină imunoglobulină pe cap de locuitor decât Germania sau Franţa”.

El afirmă că bolile autoimune sunt subdiagnosticate în România, iar pacienții români nu primesc tratamentul integral care le este necesar. Subdozarea pacientilor creeaza deseori probleme grave de sanatate care pot duce la deces.

ALARMĂ DE PESTE HOTARE: specialiștii străini, șocati de ce se întâmplă în sănătatea din România!
zoom

Doctorul Knirsch avertizează că România va fi expusă unor sincope majore în aprovizionarea cu imunoglobulină dacă nu-și creează propriile centre de colectare de plasmă umană și propriile capacități pentru producția de medicamente derivate din plasmă. În același timp, el consideră că un parteneriat public – privat pentru crearea băncii de sânge, plasmă și celule stem e o soluție pentru România, menționând că soluții de acest fel se aplică deja în Italia, Spania sau țările nordice.

Expertul german pledează pentru un proces cât mai transparent de derulare a acestui parteneriat public-privat, afirmând că „succesul parteneriatului începe de la succesul licitației” și îndemnând statul român „să-și cunoască interesul” și să nu rămână dependent pe termen lung de importul de imunoglobulină. De asemenea, medicul a transmis si un mesaj cu subînțeles către autoritățile române: Nu întrebați broaștele dacă doriți să desecați o mlaștină!

Wolfgang Knirsch s-a referit și la modernizarea centrelor de transfuzie sanguină din România, spunând că acest lucru trebuia făcut de mai multă vreme și subliniind că exista posibilitatea accesării de fonduri europene pentru un astfel de proiect încă din momentul aderării României la UE. Țara noastră trebuie să avanseze pe două fronturi: „România ar trebui să deruleze cele două procese în paralel - pe de o parte o bancă de sânge, plasmă şi celule stem, unde partenerul privat vine cu investiţiile şi mai ales expertiza necesară, iar de altă parte modernizarea sistemului transfuzional de stat, care trebuie să aibă în vedere în primul rând că personalul actual trebuie să înveţe să implementeze standardele europene, obligatorii pentru orice centru de transfuzie sau de colectare de plasmă.”

Dr. Knirsch a avertizat și asupra faptului că sistemul actual are interese specifice și că modernizarea nu va fi ușoară. El a spus că e nevoie de fermitate și angajament pe termen lung, citând și un proverb german: „nu întrebaţi broaştele dacă doriţi să desecaţi o mlaştină”.

Pacienții dependenti de imunoglobulina au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, atunci cand e femeie din Alba Iulia si-a pierdut viata. In România, nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

SANATATE
07 Feb 2020

Asta este o complectare și o propaganda pentru susținerea dnei Sorina Pintea? Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea anunță pe contul de Facebook că a fost diagnosticată cu o boală gravă autoimună. Din noiembrie 2019, aceasta se află sub tratament cu imunoglobuline și cortizon.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz