2020-07-07 02:10

ALARMANT. Mii de cazuri noi de CANCER de COL UTERIN în fiecare an în România

 |  16:14
ALARMANT. Mii de cazuri noi de CANCER de COL UTERIN în fiecare an în România

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a declarat că în fiecare an în ţara noastră se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin. Cele mai afectate de această boală nemiloasă dacă nu este descoperită la timp, sunt femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani.

Potrivit lui Cercel, aproximativ jumătate, adică 1.740, au din păcate decesul ca finalitate. "În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin", a arătat medicul, la un eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

El a spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puţin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).

"8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (...) Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. (...) Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar", a arătat medicul.

Adrian Streinu Cercel a amintit că există 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz