2020-07-10 15:17

ALERTĂ! Epidemia de GRIPĂ, declarată OFICIAL în România. Recomandările Ministerului SĂNĂTĂȚII pentru populație și spitale

 |  10:52
ALERTĂ! Epidemia de GRIPĂ, declarată OFICIAL în România. Recomandările Ministerului SĂNĂTĂȚII pentru populație și spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri, că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se cea de a treia săptămână cu cazuri peste estimări, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii, informează News.ro.

Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie.

„Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o sucesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor, se constată că vorbim de o evoluţie a gripei”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceasta a vorbit despre o „extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

De la începutul sezonului au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal.

„Nu se poate afirma în acest moment că ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. (...) Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”, a adăugat Pintea.

Potrivit acesteia, specialiştii estimează că această circulaţie intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie, precizând că monitorizarea cazurlor de gripă va continua până în luna mai.

Ministerul Sănătăţii solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc, în contextul declarării epidemiei de gripă, a anunţat, miercuri, ministrul Sorina Pintea. "Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare. Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare în special în secţiile cu risc, refacerea urgentă stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocului de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor", a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, din cele 1.300.000 de doze achiziţionate de MS pentru populaţia din grupele de risc au fost vaccinate, până marţi, 1.287.250 de persoane. La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie şi a reamintit că spălatul pe mâini este foarte important. "În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (...) Nu strănutăm în mână. În acest context, este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul. Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur", a explicat medicul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz