2020-08-10 23:11

OFICIAL. A fost declarată EPIDEMIE de GRIPĂ. Alte două persoane au murit, bilanțul deceselor ajungând la 18

 |  13:26
OFICIAL. A fost declarată EPIDEMIE de GRIPĂ. Alte două persoane au murit, bilanțul deceselor ajungând la 18

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică anunță că numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18. Astfel, autorităţile sanitare au declarat oficial joi epidemie de gripă.

Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

”Având în vedere faptul că în această săptămână ( săptămâna 27.01.2020 – 02.02.2020):  s-a înregistrat o creştere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, ratapozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60% se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, a anunţat joi Institutul Naţional de Sănptate Publică.

Au fost raportate la nivel naţional 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe  întreg teritoriul ţării, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna   precedentă (3645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3455 cazuri). 

 La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă  clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel  înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (145.622) şi cu 66.1% mai mare  comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981). 

 Au fost raportate 38 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI),  cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) faţă de săptămâna precedentă şi cu 42 mai puţine (de 2 ori mai puţine) faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. 

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal, din care 12 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip A, subtip H3, 2 tip B, 1 coinfecţie de AH3+B si 1 tip A. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe decât in actualul sezon), din care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, 10 subtip H3, 10 A nesubtipat şi o coinfecţie de A(H1)pdm09+AH3.

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de către vizitatori şi personalul medical, purtarea maştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon si cand paraseste salonul de izolare/grupare.

 

Ministerul Sănătăţii solicită unităţilor sanitare care internează cazuri de infecţii respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protectie şi utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de sapun lichid, prosoape de hartie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mainilor si a suprafetelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severa, al contactilor si al focarelor, precum şi instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienţilor care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.

 

Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

VIATA
06 Feb 2020

Sărăcia se formează deja în pântec o știm cu toții. Copiii din familii sărace au cărțile de vizită cat se poate de proaste în viață, nu doar social. Sistemul imunitar al mamei reacționează la condiții adverse în timpul sarcinii. Acest lucru are consecințe fizice pentru copil. Persoanele care au crescut în sărăcie și relații de familie instabile au o speranță de viață mai mică, se îmbolnăvesc mai des și suferă mai mult .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz