2020-04-04 16:03

APELUL specialiștilor: Plasma umană poate SALVA viețile celor infectați cu COVID-19

 |  17:36
APELUL specialiștilor: Plasma umană poate SALVA viețile celor infectați cu COVID-19

Pe data de 17 februarie 2020, autoritățile chineze anunțau că au reușit să salveze viețile a numeroși pacienți critici, infectați cu noul coronavirus, administrându-le plasmă colectată de la cei care s-au vindecat de aceeași boală.

În aceeași zi, dr. Mike Ryan, șeful programelor de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății declara în fața presei că rezultatele obținute de chinezi sunt confirmate de rezultate similare obținute și în alte cazuri, când anticorpii prezenți în plasma umană colectată de la donatori sănătoși au fost utilizați cu succes împotriva altor boli grave: Ebola, difterie, rabie, hepatită.

Imediat, nu mai puțin de 6 companii, în frunte cu Takeda, cel mai mare producător de medicamente din plasmă, au început cercetările pentru punerea pe piață cât mai repede a unui produs derivat din plasmă umană, care să conțină anticorpi specifici împotriva COVID-19.

Astfel, în ultimele zile încep să fie făcute publice tot mai multe studii care confirmă că acest nou virus poate fi învins cu ajutorul anticorpilor colectați din plasma umană. Mecanismul este cunoscut și a fost utilizat cel mai recent în vindecarea cazurilor severe de Ebola. De asemenea, a fost utilizat cu succes și în tratarea SARS.

Un studiu publicat de prestigioasa revistă Nature, la data de 16 martie 2020, descrie răspunsul imunitar complex al unui pacient care este infectat cu noul coronavirus. Astfel, se identifică rolul important pe care îl are dezvoltarea anticorpilor IgM și IgG în combaterea efectelor nocive ale virusului. Tocmai de aceea, medicii chinezi au administrat pacienților critici plasmă de la cei vindecați de COVID-19: pentru a le inocula astfel anticorpii care să-i ajute să dezvolte mai repede un răspuns imunitar adecvat, ca să învingă astfel virusul.

Exact la fel se întâmplă și în cazul altor viruși foarte periculoși. Cel mai bun exemplu este virusul hepatic B. Pacienților care primesc un ficat nou li se administrează periodic imunoglobulină antihepatitică B, care îi apără împotriva reinfectării cu acest virus. La fel, bebelușii mamelor care sunt infectate cu hepatită B sunt vaccinați cu aceeași imunoglobulină pentru a preveni infectarea prin transmiterea de la mamă a virusului.

Toate acestea ne arată în mod foarte clar că mulți dintre pacienții români care vor dezvolta în lunile următoare forme severe ale COVID-19 ar putea fi salvați dacă li s-ar administra plasmă umană colectată de la pacienții vindecați sau imunoglobulină specifică. Astfel, atât plasma de la convalescenți cât și imunoglobulina umană sunt printre produsele recomandate de Institutul “Matei Balș”, în ghidul pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-COV2, transmite imporatorul de imunoglobulină Florin Hozoc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine