2019-10-14 06:23

ATENȚIE: există CINCI tipuri de diabet, nu doar două. Iată noua clasificare a tipurilor de DIABET!

 |  22:14
ATENȚIE: există CINCI tipuri de diabet, nu doar două. Iată noua clasificare a tipurilor de DIABET!

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Suedia și Finlanda, a carui concluzie a fost publicată în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, nu mai vorbim de diabet de tip 1 si de tip 2, ci de cinci tipuri/grupuri diferite: tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 și tip 5. Fiecare dintre aceste subtipuri ale afecțiunii poate duce la complicații specifice și de aceea este nevoie de un tratament diferit.

Spre exemplu, bolnavii care suferă de diabet tip 3 sunt cei mai rezistenți la insulină și au un risc mai mare să dezvolte nefropatie diabetică, față de pacienții incluși în grupurile 4 și 5. Iar cei care suferă de diabet tip 2 sunt mai predispuși la retinopatie diabetică, o complicație a bolii care duce la pierderea vederii.

Noua clasificare a tipurilor de diabet

Tipul/grupul 1: boală autoimună care apare la persoanele tinere și aparent sănătoase și se manifestă prin incapacitatea organismului de a produce insulină (este aproape identic cu vechea definiție a diabetului de tip 1)

Tipul 2: boala nu este provocată de sistemul imunitar, dar se manifestă la început la fel ca diabetul de tip 1 – apare la persoane tinere și cu o greutate normală, însă afecțiunea apare din cauza că organismul nu produce suficientă insulină.

Tipul 3: se manifestă prin rezistență mare la insulină, apare de obicei la persoane supraponderale – organismul produce insulină, apare fenomenul de rezistență.

Tipul 4: este o formă a bolii care apare la persoanele obeze, dar care au un metabolism mai apropiat de cel normal, comparativ cu pacienții din categoria 3.

Tipul 5: este o formă mai puțin agresivă a bolii și apare la persoanele mai în vârstă.

Totodată, cercetătorii scandinavi au descoperit noi tipuri distincte de microbion (floră intestinală). Prin urmare, pacienții vor reacționa diferit la același tip de tratament: pentru unii dintre ei medicamentele vor fi eficiente, iar pentru alții nu vor avea efectul dorit. Soluția este și în acest caz personalizarea tratamentului, citeaza ehealthromania.com.

Leif Groop, endocrinolog în cadrul Universității Lund din Suedia, unul dintre coordonatorii studiului, consideră că noua clasificare reprezintă „o schimbare de paradigmă în abordarea diabetului”. Astfel, formele severe ale bolii (tipurile 1, 2 și 3) ar trebui tratate cu o medicație mai agresivă decât formele mai ușoare (tipurile 4 și 5).

În plus, în funcție de complicațiile la care sunt predispuși, bolnavii ar trebui supuși la investigații suplimentare de precizie (teste oftalmologice în cazul celor din grupul 2 și analize renale pentru grupul 3).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray