2019-11-21 08:42

BOLILE RESPIRATORII la copii - factori de risc

 |  23:54
BOLILE RESPIRATORII la copii - factori de risc

Bolile respiratorii reprezintă cea mai frecventă patologie în perioada copilăriei, iar cei mai vulnerabili în fața acestor afecțiuni sunt copiii de vârstă mică. Cele mai frecvente sunt infecțiile acute respiratorii, care pot fi localizate la nivelul căilor respiratorii superioare (rinofaringită, faringoamigdalită, laringită, sinuzită, otită) sau la nivelul căilor respiratorii inferioare (bronșiolită, traheobronșită, pneumonie). În majoritatea cazurilor (peste 80%), aceste boli respiratorii sunt cauzate de virusuri specifice sezonului rece.

Din fericire, multe dintre virozele respiratorii de sezon pot fi tratate cu succes, dar există și boli pulmonare care constituie probleme de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 9 milioane de copii sub 5 ani mor anual din cauza bolilor pulmonare grave. Pneumonia este prima cauză de mortalitate în rândul copiilor de vârstă mică. Pe de altă parte, astmul este cea mai frecventă boală cronică în copilărie, care afectează, în medie, 14% dintre copii și adolescenți, la nivel mondial, iar tendința este de creștere.

Factori de risc care amenință sănătatea pulmonară a copiilor

Imunitatea organismului și particularitățile anatomo-fiziologice ale aparatului respirator la copii sunt principalii factori favorizanți ai infecțiilor acute respiratorii. Copilul se naște cu o imunitate transmisă de la mamă și care se menține în primele luni de viață. Ulterior, își formează propria imunitate prin contactul cu diverse microorganisme, inclusiv prin contractarea unor infecții respiratorii și boli ale copilăriei, și prin vaccinări.

Un copil cu status imunitar normal prezintă 6–7 infecții respiratorii / an, dintre care 2-3 episoade se pot manifesta cu răspuns mult mai sever din partea organismului. Copiii de vârstă mică, aceia care intră pentru prima dată în colectivitate, pot suferi chiar și 12 infecții respiratorii / an. Infecțiile respiratorii sunt extrem de contagioase, transmiterea fiind pe cale aeriană, de aceea răspândirea, mai ales în colectivitățile de copii (grădinițe, creșe) este crescută.

Un alt factor favorizant îl reprezintă asocierea unor afecțiuni cronice, cum ar fi: boli cardiace, renale, diabetul, fibroza chistică, carențele nutriționale (anemie, rahitism, malnutriția).

Mediul favorizează acțiunea și respectiv reacția organismului adesea mai severă la microorganisme, și anume: poluarea, aglomerația, zona cu fum de țigară, umiditate crescută, mucegai, încăperi nearisite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray