2019-11-21 08:38

Ce AFECȚIUNI DENTARE duc la pierderea dinţilor. Ce SOLUȚII există

 |  17:21
Ce AFECȚIUNI DENTARE duc la pierderea dinţilor. Ce SOLUȚII există

Una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni, în rândul populaţiei adulte, este paradontoza (boala paradontală). În Europa, peste 50% din populaţie suferă de parodontoză şi peste 10% au dezvoltat o formă gravă a acesteia soldată cu căderea dinţilor.

Cum apare paradontoza?

În cavitatea bucală, în mod natural, se regăsesc mai multe tipuri de bacterii. Acumularea plăcii bacteriene, în timp, formează tartrul dentar. Acesta provoacă inflamarea şi sângerarea gingiilor, afecţiune numită gingivită, cea mai uşoară formă de boală parodontală. Gingivita se tratează prin periaj zilnic, folosirea aţei dentare şi igienizarea periodică a gurii de către medicul dentist.

Ignorată, gingivita poate evolua în parodontoză. Astfel, gingiile se retrag, rădăcina dintelui rămâne descoperită şi vulnerabilă în faţa atacului bacteriilor dăunătoare, osul se resoarbe iar dinţii devin astfel mobili şi în multe cazuri, pot fi pierduţi.

Odată instalată, paradontoza poate provoca şi alte afecţiuni ale organismului. Numeroase studii realizate de către Academia Americană de Parodontologie au demonstrat că boala parodontală este în strânsă legătură cu afecţiuni cum ar fi:

Diabetul

Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse să dezvolte boala parodontală, cu consecinţe directe asupra creşterii glicemiei. Acest lucru se datorează predispoziţiei la infecţii a diabeticilor şi din acest motiv, persoanelor care suferă de boală parodontală gravă, le este foarte greu să controleze nivelul de zahăr din sânge.

Probleme cardiace

Studiile arată că boala parodontală poate fi asociată cu afecţiunile cardiace. Deşi, încă nu a fost demonstrată cauzalitatea dintre cele două, există un risc crescut de probleme cardiace în cazul persoanelor care suferă de parodontoză.

Atac cerebral

De asemenea, boala parodontală creşte riscul unui atac cerebral. Studiile făcute pe pacienţii care au suferit un atac cerebral ischemic acut au demonstrat că aceştia aveau mai multe infecţii ale cavităţii orale faţă de pacienţii fără probleme cardiace.

Iar în ceea ce priveşte sarcina, femeile gravide trebuie să ştie că există o strânsă legătură între sarcină şi agravarea bolii parodontale, potrivit specialistilor citati de Mediafax.

Femeile sunt mai susceptibile de inflamaţii şi sângerări gingivale pe timpul sarcinii iar cele care suferă de parodontoză înainte de a rămâne însărcinate observă o agravare a bolii după ce sarcina se instalează. Vinovate de exacerbarea inflamaţiilor gingivale şi de modificările din biofilmul oral sunt schimbările hormonale suferite de organismul femeii însărcinate.

În aceste condiţii, care este soluţia?

Cel mai bun tratament este prevenţia, iar pentru a conserva sănătatea orală, pe lângă respectarea regurilor de igienă orală, există şi soluţii medicale. Sterilizarea pungilor parodontale, cel mai avansat tratament al parodontozei, se realizează cu ajutorul laserului stomatologic cu acţiune locală, izolată, ce protejează ţesuturile înconjurătoare sănătoase.

De-aici încolo, dacă totuşi boala parodontală este avansată şi salvarea dinţilor este imposibilă, soluţia optimă este implantul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray