2019-08-18 21:17

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcat de o CĂPUŞĂ. Iată cât de simplu este tratamentul

 |  12:47
Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcat de o CĂPUŞĂ. Iată cât de simplu este tratamentul

În ultimele zile, odată cu încălzirea vremii şi înverzirea naturii, medicii de la spitalele de boli infecţioase din ţară se confruntă cu numeroase cazuri de înţepături de căpuşă.

"În România exista două feluri de căpuşe - căpuşa de câine, care e foarte frecvenţa în Bucureşti şi în zonele din jurul Bucureştiului şi în oraşele mari, şi căpuşa de căprioară. Isteria mare este pentru frica de boala Lyme, care însă e transmisă doar de căpuşa de căprioară. Căpuşele de câine nu prea transmit boala Lyme", spune Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase.

"Primul semn al bolii este apariţia unei pete de culoare roşie de câţiva centimetri dimensiune, la locul înţepăturii de căpuşa poate să fie unic sau multiplu şi pot să apară în primele trei zile până la trei săptămâni de la momentul înţepăturii", explica Nina Sincu, medic primar boli infecţioase.

Încep tratamentele de dezinsecţie în Bucureşti

Ca să nu avem surprize, specialiştii recomanda ca pielea să fie cât mai acoperită, ca să scăpăm de eventualele atacuri ale insectelor. În cazul în care au intrat deja pe sub piele, căpuşele pot fi scoase, uşor, cu o pensetă. Însă cel mai bine ar fi să mergeţi la spital.

"Medicul de familie e suficient. Prezentare la cel mai apropiat medic care să extragă căpuşa. Tratamentul este unul singur şi constă în două tablete, care se iau o singură dată", spune Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase.

Cel mai important este să fie verificate hainele şi pielea.

"Oamenii trebuie să fie atenţi când vin din drumeţie, dacă au un punct roşu care nu era normal să fie acolo. Poater fi o căpuşă care s-a înfipt în tegument şi care a început să se hrănească. După câteva ore, căpuşa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri căpuşele. Nu exista risc decât dacă ai răni. Apoi, gradina trebuie orecum întreţinută. Căpuşele sunt mari iubitoare de umezeală şi atunci toate zonele umbrite din grădini pot adăposti căpuşe, de aceea iarba trebuie bine tunsă. De asemenea, tufişurile îngrădite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefică pentru că sunt distruse şi insectele bune", a explicat Alexandru Vladimirescu, cercetător de la Cantacuzino.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray