2020-07-08 02:23

Ce trebuie să faci ca să ai o RELAȚIE de lungă durată cu dinții tăi!

 |  17:57
Ce trebuie să faci ca să ai o RELAȚIE de lungă durată cu dinții tăi!

Asociația Dentară Americană recomandă spălarea dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, timp de două minute de fiecare dată. Tot onorabila asociație dă indicații serioase și clare în ceea ce privește această “problemă”. Căci da, deși pare greu de crezut, pentru unii e o problemă nu numai spălatul pe dinți, ci și mersul la dentist!

Olandezii sunt pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de vizitele la dentist, cu o medie de 2,8 consultaţii pe an, la polul opus fiind ciprioţii, românii şi danezii, fiecare cu mai puţin de 0,5 consultaţii pe an, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. În cazul României, numărul de consultaţii la dentist pe cap de locuitor a rămas neschimbat în 2017, comparativ cu 2016, la 0,4 consultaţii pe an. În rândul statelor membre, doar în Cipru se înregistrează un număr de consultaţii la dentist mai mic decât în România, cu 0,12 consultaţii în anul 2017.

Eurostat subliniază că la nivelul Uniunii Europene numărul mediu de consultaţii la dentist este mai mic decât numărul mediu de consultaţii la un medic acreditat. Pe parcursul anului 2017 ungurii şi slovacii au făcut, în medie, 10,9 vizite pentru consult la un medic acreditat, Ungaria şi Slovacia fiind de altfel singurele state membre în care se înregistrează valori mai mari de 10 vizite pe an. 

E păcat să nu beneficiem de progres 

Unii dintre analiști subliniază că, de obicei, frica este motivul principal atunci când oamenii evită să meargă la stomatolog, sau la ortodont. Potrivit specialiștilor, mai în glumă, mai în serios, înainte de a fi într-o relație cu cineva, trebuie să fim într-o bună relație cu noi! Cu organismul nostru și cu tot ceea ce presupune sănătatea acestuia. Inclusiv sănătatea dinților. “Trăim într-o perioadă în care putem beneficia de progresele majore care s-au făcut în stomatologie și în ortodonție în ultimii ani. Acum chiar există tratamente fără durere, aparate invizibile, există tot ceea ce acum ani de zile ne doream și găseam ca scuză pentru a nu ne trata. Acum există. Astfel ca primul obicei bun pe care îl putem practica este să mergem la medic înainte să ne bolnavim. Să mergem la stomatolog înainte să ne doară. Să ne îndreptam dinții înainte să apară boli parodontale sau probleme articulare sau dinții tociți. Așa că îi sfătuiesc pe pacienți să aleagă prevenția. Și să își aleagă medicul stomatolog, dar și pe cel ortodont, cu atenție și grijă, pentru că este o relație de lungă durată și dinții sunt importanți”, este de părere Dr. Oana Laslău, Medic Specialist Ortodontie și Ortopedie Dentofacială, Doctor în Științe Medicale, Co-fondator Ortogether. 

Obiceiuri relativ simple

Unele dintre sondajele având ca temă sănătatea și efectuate în rândul românilor au relevat și faptul că aceștia ar cam uita să se spele pe dinți! “Evident, contează și obiceiurile pacienților de zi cu zi. În primul rând, igiena dentară. Este important ca pacienții să se spele pe dinți, ideal după fiecare masă. Masticația alimentelor dure este iarăși foarte importantă. Eu îmi sfătuiesc pacienții să mănânce în fiecare zi mere sau morcovi, mușcând din ele. Nu tăiate! Lipsa din alimentație a alimentelor mai dure se întâlnește preponderent în țări dezvoltate, este o problemă a civilizației și a alimentelor superprocesate. Atât practicarea unei igiene corecte, cât și masticația alimentelor mai dure (mere, pere, morcovi etc.) sunt obiceiuri extrem de sănătoase și relativ simple, dar pe care trebuie să ne propunem să le practicăm în mod regulat”, mai adaugă Dr. Oana Laslău.

Revenind la Asociația Dentară Americană, și aceasta subliniază că păstrarea dinților “în formă“ depinde foarte mult de ceea ce mâncăm. Prin urmare, respectarea pașilor recomandați de către specialiști nu poate duce decât într-un singur sens: sănătatea! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-15Parerea ta...

ADEVăR
15 Ian 2020

Dar sărăcia în Romania continuă să-i îmbolnăvească pe oameni - iar un singur sistem de sănătate funcțional nu este încă sănătos. Stomatologia in RO' nu tratează pacienți pacienți săraci acesta este un pur adevăr. Să mergem la stomatolog înainte să ne doară dar atenție majoritatea romanului are un venit minim in buzunar.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz