2019-10-16 18:44

CIFRE OFICIALE: Ce salarii vor avea angajații din SĂNĂTATE. Calcule pe categorii

 |  16:50
CIFRE OFICIALE: Ce salarii vor avea angajații din SĂNĂTATE. Calcule pe categorii

Salarizarea din domeniul sanitar va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul înregistrat în Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăși 4 mii de euro după măririle de la 1 martie, a subliniat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în debutul unei conferințe de presă.

Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153 din 2017 se aplică în două etape:

începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului cresc cu 25% față de nivelul acordat în decembrie, inclusiv cel al sporurilor începând cu 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru 2022.

De la 1 martie, salariile brute de bază ale medicilor și asistenților medicali vor crește față de ianuarie 2018 cu sume cuprinse între 70 și 172%.

Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939, în ianuarie 2018 - 4.108 lei, iar în martie 2018 - 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporturile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții. Acestea pot dubla salariul net, spune Sorina Pintea.

Asistentul medical cu studii superioare din unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 în decembrie 2017 și ajunge la 3.040 în martie. Nu sunt incluse aici sporurile de tură, sporurile de sărbători legale și sporurile de condiții, care pot aproape dubla sumele, a precizat ministrul.

Salariul net al unei infirmiere ajunge în martie de la 1.205 la 2.586, fără sporuri.

Salariile de bază brute ale medicilor rezidenți vor crește de la 1 martie între 151 și 287%, în funcție de specialitate.

Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială va avea 5.700 de lei brut, astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut, față de 3.262 de lei brut cât are în acest moment. De la 1 martie, medicii rezidenți vor beneficia și de normă de hrană, care înlocuiește tichetele de masă.

"Avem exemple și de creșteri ușoare, sau creșteri care rămân la același nivel. Și aici vorbim de farmacistul primar din unitățile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică și medicină legală, asistentul medical principal din anatomia patologică și medicina legală. Aceștia din urmă (...) au beneficiat de creșteri salariale începând din ianuarie 2017. De asemenea, sporurile care se acordă salariilor lor sunt de până la 100%", a precizat ministrul.

În cadrul aparatului central, s-au operat mai multe modificări, iar pentru unele categorii creșterea va fi mai mică - până în 24%.

Întrebată dacă va avea cineva salariul mai mic, ministrul a spus că a făcut mai multe simulări. "Salarii mai mici față de salariile inițiale există, dar sunt niște ajustări care au fost obligatoriu să fie făcute, pentru că legea salarizării este o lege unitară și a fost necesar să se facă anumite ajustări. Bineînțeles că sistemul medical este un pic mai aparte și atunci am făcut niște propuneri pentru a opera și noi anumite ajustări de care executivul va ține cont. (...) Este vorba de cei care lucrează în laboratoare - chimiști, biochimiști, farmaciști. Repet, ei beneficiază de creșteri, dar până în 24%, ceea ce nu le aduce un plus", a declarat Sorina Pintea, transmite TVR.

"Nivelul salariului farmaciștilor a fost echivalat în 2016 cu cel al unui medic primar. Ei, de acolo pornim și acolo ne gândim să ajungem", a precizat ministrul.

"Sunt o parte care au o creștere ușoară, sunt o parte care din calculele noastre rezultă că ar trebui să ia mai puțini bani pe anumite categorii. Dar, repet, fiind o lege unitară, nu s-a putut ține cont de toate aceste influențe și atunci noi vom sugera niște modificări la nivelul acestui act normativ", a adăugat Pintea. Ministrul a recunoscut că este nevoie de ajustări, care "vor face obiectul unor acte normative viitoare".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-08Parerea ta...

BIOLOG
08 Feb 2018

Si pana la urma in biolog cu 5 ani de facultate cat castiga mai mult sau mai putin decat o infirmieră cu 10 clase
ANDRIANNA
08 Feb 2018

Ai mare dreptate, Doc...Eu sunt rezidenta pe Medicina Interna si dupa ce am stat sa calculez cat este marea noastra crestere de 70-173% am constat ca primesc in plus cam 100 euro fata de cat primeam acum din salariu+bursa - 1600 RON + 670 RON; Asta este marea noastra marire??? Dar de faptul ca benzina care o folosesc sa merg la spital si inapoi, in fiecare zi 15km prin oras, de asta nu mai vorbeste nimeni si de faptul ca toate produsele s-au scumpit si ca Euro creste in fiecare zi de nu iti mai permiti nici in Grecia sa mai mergi in concediu... MULTUMiiiiiiiiiM Doamna OLguta ca ne dati salarii "EXACT CA IN OCCIDENT". Chiar nu mai plec in Germania pe 4000 euro cand aici castig 600 ca si rezident...Sunteti fenomenal de PROASTA...
DANIEL
08 Feb 2018

Ce sa va fac eu, IT-ul, daca v-ati facut ca prostii doctori?! :)))) Stati prin scoli ca prostii zeci de ani si tot degeaba!
@DANIEL...
08 Feb 2018

Și când o cădea curentul, inclusiv net-ul, ce pușca mea mai faci?! Unde ți-e rostul, folosul? În schimb, un doctor și fără electricitate poate acorda cel puțin primul ajutor!
ELENA
08 Feb 2018

Si asistenta sociala ce se intampla cu ea??este inclusa?
ELENA
08 Feb 2018

Și cu Medicina de familie ce se întâmpla? Noi nu suntem tot doctori? Ca o sa câștige rezidenții de 2 ori mai mult decât medicii primari de Medicina de Familie cu 25 de ani de munca in spate!!!!!???????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray