2019-11-12 21:38

CRIZĂ în spitale. Un medicament ESENȚIAL dispare pe zi ce trece

 |  14:55
CRIZĂ în spitale. Un medicament ESENȚIAL dispare pe zi ce trece

Stocurile de heparină sunt pe terminate în tot mai multe spitale şi deja se amână operaţiile care nu sunt urgente. Criza vine tot de la producători. Unul dintre aceștia ar putea reveni în piață abia în aprilie. Altul este în procedură de acreditare, potrivit ministerului Sănătății.

La Institutul Oncologic din Bucureşti, medicii sunt în alertă. Au nevoie de heparină cu concentraţie de cinci mii de unităţi la diverse perfuzii importante pentru bolnavii de cancer. De luna trecută, sunt probleme cu stocurile, transmite TVR.

Unele spitale mai au rezerve pentru programele naţionale care impun tratamente împotriva coagulării sângelui, dar sunt limitate.

Dr. Silvius Negoiță, purtător de cuvânt spitalul Elias: "Am mai avea rezerve pentru o lună, o lună şi jumătate din acest moment. Sperăm ca până atunci factorii implicaţi să reuşească să rezolve problema. Sunt anumite proceduri şi tratamente în care poate fi înlocuită, dar sunt anumite acte medicale în care este indispensabilă şi de neînlocuit."

Nici operaţiile pe inimă nu pot fi făcute în lipsa heparinei cu moleculă mare, spun experţii.

Dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiacă: "Acest medicament nu poate fi înlocuit cu altul şi este absolut necesar. Are rolul de a preîntâmpina formarea de cheaguri de sânge în timpul procedurii. Acest fenomen ar fi deosebit de dăunător."

Alin Bujan, coordonator programe, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: "Cei care sunt cumva stabili vor fi amânaţi pentru eventuale intervenţii. Facem apel la autorităţi să încerce să deblocheze cumva situaţia, să nu intrăm într-o criză majoră şi să punem viaţa pacienţilor în pericol."

Criza vine de la producători, care au probleme pe linia de fabricaţie. Una dintre companii a notificat Agenţia Naţională a Medicamentului încă din februarie, acum doi ani, că nu va putea onora toate comenzile. Şi nu a dat un termen pentru reluarea vânzărilor. La începutul lunii trecute, şi celălalt furnizor a anunţat oficial că vor fi probleme cu livrările tot din motive de fabricaţie. Firma din Franţa estimează însă că va relua aprovizionarea luna viitoare.

Medicii le-au cerut autorităţilor să aducă rapid heparina prin procedură de nevoi speciale. A fost reuniune de urgenţă la ministerul Sănătăţii. Ar urma sa fie livrate în scurt timp o sută de mii de fiole din medicamentul esenţial. Până atunci, pentru urgenţe vor fi redistribuite între spitale fiolele disponibile. În toată ţara mai sunt 67 de mii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray