2019-08-22 23:51

Cum ne ferim de DEPRESIE. Cel mai bun TRATAMENT

 |  21:23
Cum ne ferim de DEPRESIE. Cel mai bun TRATAMENT

Depresia a devenit cea mai frecventa suferinta mintala la nivel de comunitate. Un studiu desfasurat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a atestat faptul ca depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane de pe intregul mapamond. Se estimeaza ca anual, 3 - 15 % din populatia generala prezinta un episod depresiv. Care sunt cauzele, cum putem preveni depresia și care e cel mai bun tratament?

Cauzele depresiei

Cauzele depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin, in ciuda eforturilor depuse. Viziunea unanima actuala a cercetarilor si clinicilor impune un model bio-psiho-social in care, la instalarea depresiei, contribuie atat perturbari biochimice la nivelul creierului cat si cauze psihologice (personalitati fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viata negative, ostilitatea mediului, etc.). In aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reactie la un eveniment de viata negativ. Ulterior insa, episoadele se pot repeta fara nicio cauza aparenta.

Unele medicamente pot si ele sa induca fenomene depresive : antihipertensive, contraceptive orale si hormonii, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezicele si antiinflamatoarele, antibacterienele si antimicoticele.

Dintre afectiunile medicale generale care pot sa favorizeze aparitia unor stari de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburarile tiroidiene si ale altor glande endocrine), cele infectioase (infectia HIV, mononucleoza, pneumonia virala si bacteriana, tuberculoza) si inflamatorii.

In cazul femeilor, menopauza, sindromul premenstrual si nasterea recenta reprezinta cauze posibile suplimentare pentru depresie.

Riscul este mai mare in cazul persoanelor care au antecedente de tulburari afective sau un istoric de afectiuni psihice in familie, de consum de alcool sau substante psihoactive.

Aproape un sfert din adultii tineri prezinta un episod depresiv major pana la varsta de 24 de ani, acest grup populational fiind mai expus decat oricare altul riscului de declansare a depresiei.

Cum ne putem feri de depresie

Un regim de viata echilibrat care include exercitiile fizice sau sportive de orice fel, evitarea stresului si a situatiilor conflictuale, a consumului excesiv de alcool sau alte substante psihoactive precum si un program de somn ordonat, poate reduce riscul unor afectiuni psihice printre care si depresia.

Suferintele si acuzele aparent apartinand unor organe interne diverse (palpitatii, dispepsie si alte manifestari din sfera digestiva) care nu raspund la tratamente de specialitate sau doar se amelioreaza trecator, trebuie sa duca si la un consult psihiatric. In cazul depresiei "mascate", un diagnostic precoce poate sa previna cronicizarea ei. Cronicizarea depresiei este un eveniment nedorit si care presupune un tratament mai indelungat si cu mai putine sanse de reusita.

Unele semne minore (anxietatea, reducerea interesului pentru activitati alta data placute, insomniile) la persoane expuse stresului (recent sau cronic) indeamna la o discutie cu un specialist. Altfel, depresia se instaleaza tot mai adanc in personalitatea celor vulnerabili, cuprinde pana la urma intreaga viata psihica si poate pregati patul unor suferinte organice importante (cardiovasculare, tumorale).

Depresia poate fi controlata

Tratamentul depresiei este unul complex cuprinzand atat abordarea medicamentoasa cat si cea psihoterapeutica. Cele doua modalitati de interventie nu numai ca nu se exclud ci se completeaza reciproc.

Pe de o parte, psihoterapia accelereaza procesul de vindecare si actioneaza acolo unde si cand medicamentele nu reusesc sa ajunga. Este bine stiut faptul ca orice antidepresiv are nevoie de un timp de actiune - intre 2 si 4 saptamani pentru a-si atinge eficacitatea maxima, de aceea sedintele de psihoterapie au valoare deosebita la inceputul tratamentului.

Pe de alta parte, s-a constatat faptul ca aproape jumatate din pacientii cu depresie abandoneaza tratamentul (sau il efectueaza inconstant) odata ce starea lor psihica se amelioreaza. Psihoterapia are darul de a crea o alianta terapeutica, de a diminua sentimentul de izolare si senzatia pacientului ca suferinta lui nu poate fi inteleasa de ceilalti si de a spori comunicarea acestuia cu restul lumii. Implicit de aici decurge si o mai buna complianta la tratament iar pacientul devine constient de faptul ca abandonarea precoce a medicatiei se insoteste de recidive ale bolii.

Astazi clinicienii beneficiaza de o gama larga de optiuni atunci cand vine vorba de antidepresive. Dezvoltate incepand cu anii '50, antidepresivele au trecut prin mai multe generatii, au fost elaborate medicamente din ce in ce mai eficiente si mai bine tolerate de catre pacienti.

Atunci cand alege un antidepresiv, psihiatrul ia in considerare tipul depresiei si simptomatologia particulara a subiectului dar si varsta modul de viata, existenta altor afectiuni asociate sau cure medicamentoase.

Totusi nici un medicament nu este lipsit de efecte adverse iar pacientul trebuie sa stie ca este nevoie uneori de perseverenta pentru a surmonta perioada initiala mai dificila a tratamentului si ca intodeauna trebuie sa puna in balanta beneficiile tratamentului si efectele neplacute (de cele mai multe ori nesemnficative si pasagere).

Si mai important, pacientul trebuie sa stie ca antidepresivul :

nu este un tranchilizant care diminueaza angoasa sau nelinistea dar nu produce efecte durabile si in nici un caz nu rezolva depresia

nu este un somnifer sau alt medicament care sedeaza si impiedica desfasurarea activitatilor obisnuite

nu provoaca dependenta indiferent de cat timp este administrat

Tratamentul depresiei necesita insa o anumita rigoare si disciplina din partea pacientului, el trebuie urmat fara intrerupere, zilnic, mai multe luni de zile in functie de recomandarea medicului prescriptor. Dupa faza initiala "de atac" in urma careia se obtine disparitia acuzele si starilor neplacute, tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor si prevenirea recaderilor. La tratamentul cu antidepresive, se pot adauga anxiolitce sau somnifere pentru perioade scurte timp atunci cand este cazul.

In tratamentul depresiei, interventiile psihoterapeutice se axeaza asupra psihismului in general, a raportului pe care subiectul depresiv il are cu ceilalti oameni dar si cu el insusi. Anumiti specialisti considera ca tratarea episodului depresiv nu cere o psihoterapie specifica ci doar o simpla terapie de sustinere. Acest demers este intotdeauna necesar si de foarte multe ori si suficient. Totusi, de-a lungul timpului au fost elaborate mai multe tipuri de psihoterapie.

Terapiile scurte (cognitiv comportamentale si familiale) isi focalizeaza atentia asupra prezentului si situatiei actuale, incercand sa-l faca pe pacient sa ia cele mai bune decizii si sa faca fata dificultatilor curente.

In schimb, terapiile psihodinamice se centreaza mai ales pe trecut iar pacientul este solicitat sa retraiasca si sa-si inteleaga elemente ale istoriei sale lasate in urma.

Uneori, psihiatrul este nevoit sa recurga la masura de a interna pacientul sau macar de a-l indruma catre un spital unde poate efectua tratamentul in conditii de siguranta. La fel exista situatii cand concediul medical si repausul in ambulatoriu se impun.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca familia si prietenii pacientului cu depresie joaca un rol important in vindecarea acestuia. Daca doriti sa fiti de ajutor unui astfel de bolnav trebuie sa aveti in minte urmatoarele aspecte :

- depresia nu este o slabiciune de caracter, nici nu se datoreaza lipsei de vointa - depresia este o maladie

- este nevoie sa aratati ingrijorare dar nu una excesiva care poate incapacita si mai mult subiectul sau il poate face sa se inchida in sine

- subiectul cu depresie doreste afectiune dar nu mila

- activitatea fizica are un rol benefic in imbunatatirea starii generale, nu ezitati sa-l incurajati sa o faca

- micile schimbari pozitive pe care le observati si i le comunicati pacientului cu depresie au un efect benefic si accelereaza schimbarea

- pacientul cu depresie trebuie incurajat in permanenta ca starea lui este reversibila si boala se poate vindeca


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray