2020-07-02 13:09

Cum se poate obține puterea AUTOVINDECĂRII. Răspunsurile omului care a descoperit ceva uimitor

 |  00:41
Cum se poate obține puterea AUTOVINDECĂRII. Răspunsurile omului care a descoperit ceva uimitor

“Când eram canotor, am dezvoltat o alergie la pisici. Mi s-a dat ceai de ghimbir și mi s-a părut că mi-a vindecat alergia. Asta m-a făcut curios: era ceaiul de ghimbir un placebo?”…

Aceste cuvinte îi aparțin unui om care și-a dorit mereu să arate cum pot interacționa corpul și mintea, pentru a ne influența sănătatea și starea de bine: Jeremy Howick. Este un epidemiolog și filosof de origine britanică. E cercetător principal la “Nuffield Department of Primary Care Health Sciences”, la Universitatea Oxford, și e autorul a peste 75 de lucrări, precum și autorul a două cărți - ”The Philosophy of Evidence-Based Medicine” și “Doctor You”. În 2016, el și Paul Aveyard au primit subvenția Dawkins&Strutt de la Asociația Medicală Britanică pentru a studia tratamentul durerii…

Trei lucruri simple, pentru cititori

Deci Howick e autorul cărții “Doctor You”, considerată de mulți ieșită din comun și apărută la noi cu titlul “Doctor EU. Știința pură a autovindecării” (Editura Niculescu, niculescu.ro), în 2019. După cum sublinia David Morris, scriitor american și cercetător interdisciplinar, referindu-se la gândirea lui Howick și la efectul placebo, “pentru majoritatea oamenilor care lucrează în sistemul medical, acest fel de a gândi nu are nicio logică, el are tot atâta sens cât are și alimentarea unui butelii cu ceai Earl Grey”. Prin extensie, placebo reprezintă orice procedură terapeutică sau o componentă a acesteia despre care nu a fost demonstrat că administrarea sa ar produce o activitate fiziologică sau psihologică specifică, menită să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului în cazul afecțiunii tratate.

Cuprinsul cărții reprezintă, în rezumat, ce vrea autorul să transmită: “Introducere: Prea multe medicamente; Partea I. Dovada autovindecării (și cum ne dăm seama); Partea a II-a. Luptă, fugi, hrănește-te și perpetuează specia; Partea a III-a. O privire mai detaliata asupra Vindecătorului Vostru interior; Partea a IV-a. Sănătatea personală depinde de relațiile interumane; Partea a V-a. Modificați-vă creierul și ADN-ul; Epilog. “Dacă se întâmplă ceva grav?”. În fine, ideea e că veți afla mai multe direct de la Jeremy Howick, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu. Nu în ultimul rând, dacă aveți răbdare să parcurgeți acest interviu până la capăt, veți vedea că autorul recomandă cititorilor să facă trei lucruri simple...

Domnule Jeremy Howick, care sunt primele fraze care vă vin în minte dacă e să facem o prezentare mai…“comercială“ a dumneavoastră pentru cititori?

“Comercial” vorbind m-am născut în Canada și acum locuiesc în Marea Britanie,  împreună cu soția și fiul meu, am participat la Campionatul Mondial de Canotaj în anii ‘90 și sunt profesor de yoga în timpul liber”!

Care a fost punctul de plecare al acestei cărți - "Doctor EU. Ştiinţa pură a autovindecării"? Ce v-a determinat să o scrieți?

Când eram canotor, am dezvoltat o alergie la pisici. Mi s-a dat ceai de ghimbir și mi s-a părut că mi-a vindecat alergia. Asta m-a făcut curios: era ceaiul de ghimbir un placebo? Cum puteam proiecta ceai de ghimbir placebo: un ceai care arată și are gust ca ceaiul de ghimbir, dar care să nu fie ceai de ghimbir? Această întrebare m-a făcut să mă gândesc și m-a determinat să-mi schimb cariera. Credeam că vreau să fiu bancher, dar, în schimb, am făcut un doctorat cu renumiți filosofi în medicină la Școala de Economie din Londra. Am făcut până acum aproape 100 de cercetări și studii despre efectele placebo și cred că este important ca oamenii obișnuiți (care nu sunt academicieni) să știe despre acest lucru, așa că am scris "Doctor EU".

Există pe piață multe cărți care abordează subiectul vindecării bolilor și care propun soluții, tratamente, remedii de ameliorare sau vindecare. Prin ce se deosebește această carte? Ce aduce nou, revoluționar?

Aceasta este prima carte din domeniu ce se bazează pe dovezi științifice reale, pe revizuiri sistematice ale studiilor randomizate controlate. Nu cer nimănui să creadă în "teorii alternative". Poți să crezi în teorii alternative dacă dorești, dar nu despre asta este vorba în carte. Știința reală a corpului uman și a auto-vindecării este suficient de uimitoare și fără teorii alternative. Știați că oasele voastre sunt mai puternice decât oțelul? Și că, dacă toate celulele sanguine ale corpului vostru s-ar alinia, vasele de sânge, ar putea înconjura Pământul de două ori?

Orice afecțiune poate fi vindecată prin efectul placebo?

Nici placebo, nici medicina "tradițională" nu pot vindeca orice boală. Efectele placebo (care includ empatia și gândirea pozitivă) pot vindeca multe boli ușoare cum ar fi unele dureri cronice, depresia și anxietatea. Și efectele placebo pot fi utilizate în plus față de medicamentele "tradiționale" pentru a stimula efectele acestora.

Să spunem că o persoană citește această carte, se informează și hotărăște să implementeze singură recomandările din carte. Există un risc în asumarea individuală a acestei decizii de aplicare a principiilor autovindecării prezentate în cartea Dvs?

Oricine citește cu atenție cartea, înțelege că nu există niciun risc. Pentru că în carte explic că orice decizii importante ar trebui luate împreună cu medicul. De asemenea, explic cum să știți dacă ceva este "bazat pe dovezi". Cartea este concepută pentru a ajuta oamenii și a ajutat deja mii de oameni din Marea Britanie, SUA, Polonia și Canada. Îi îndemn pe cititorii mei să folosească "bunul simț", astfel încât cartea să le fie de folos. Vă rog să nu faceți nimic necugetat ...

În România, ca și în alte țări, există o promovare în exces a medicamentelor pe toate canalele media. În același timp, metoda autovindecării presupune un efort mai de durată, răbdare și încredere. În acest context, calea autovindecării propusă de carte, tinde să nu fie calea aleasă de majoritatea oamenilor. Cum vedeți această situație?

În majoritatea cazurilor când oamenii merg la medicul de familie (medic generalist în Marea Britanie), nu au nevoie de medicamente. Corpul nostru se vindecă singur de dureri ușoare sau moderate, depresie și anxietate, fără nici o pastilă. Problema apărută din cauza a ”prea multe medicamente" este atât de gravă încât sistemele de sănătate nu sunt capabile să trateze persoanele care au cu adevărat nevoie. "Doctor EU" ajută la rezolvarea acestei probleme.

Vorbiți în carte despre reacția de tip "luptă sau fugi" sau răspunsul la stres. Trăim într-o lume complexă, în care stresul este aproape imposibil de evitat. Îl putem controla?

Este imposibil să evităm stresul. Deci, ceea ce trebuie să facem este să gestionăm stresul. Gestionarea stresului presupune să ne acordăm timp pentru a ne relaxa în fiecare zi (veți vedea modalitățile de relaxare di carte, în mai puțin de un minut).

Credeți că putem obține singuri această putere a autovindecării? Cu siguranță, este greu de activat, cu atât mai mult cu cât o problemă de sănătate induce și o stare de frică, de disperare. Cum putem avea și intreține în mod continuu acest nivel ridicat de liniște, bucurie și pace interioară, condiții esențiale pentru a da șansa corpului să se vindece?

Trupurile noastre se vindecă indiferent dacă ne dezvoltăm sau nu această putere. Dacă vă zgâriați, trupul se vindecă singur, în același fel în care l-ar vindeca un chirurg. Iar chirurgia placebo pentru durerile de genunchi, de spate și de umăr, funcționează la fel de bine ca și chirurgia reală. Putem stimula această putere interioară de vindecare prin schimbarea modului în care ne percepem corpul, sănătatea, și făcând exercițiile din carte. Cel mai ușor este să îți acorzi timp să te relaxezi. Relaxarea activează sistemul imunitar și sistemul digestiv. Este posibil să simțiți o pace interioară mai mare, cu puțin efort, după ce faceți exercițiile din carte. Ca orice în viață, dacă vrem un efect mai mare, este nevoie de mai multă muncă. Nu putem câștiga o medalie olimpică antrenându-ne doar 1 minut pe zi, dar 1 minut pe zi este mai bine decât nimic.

Și ca să știți:La Universitatea McGill (în Canada), studenții sunt învățați că, pentru a fi medic, trebuie să fii și profesionist și vindecător (care implică empatie). Dezvolt acum un program de empatie la Universitatea Leicester. De asemenea sunt directorul programului Oxford Empathy în Marea Britanie. Țelul meu este ca toate consultațiile medicale să ajungă să includă și o "doză de empatie". Avem programe de formare periodică, precum și conferințe în acest sens.

În încheiere, doriți să transmiteți cititorilor noștri ceva anume? 

Aș dori ca cititorii să facă trei lucruri simple: 1. Respirați adânc și, când expirați, spuneți: Ahhhhh. Simțiți-vă corpul cum se relaxează. Nu vă ia niciun pic de timp!; 2. Faceți ceva frumos pentru o altă persoană, fără să așteptați ceva în schimb. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca un zâmbet acordat unui străin, un compliment făcut unui prieten fără niciun motiv anume. Studiile clinice arată că a face ceva altruist reduce depresia și crește buna dispoziție; 3. Gândiți-vă la ceva pentru care sunteți recunoscători, înainte de a merge la culcare.

Epilog

“Dacă cineva citește această carte și i se întâmplă ceva cu adevărat groaznic, nu îi spun să nu mai fie deprimat și să nu mai gândească negativ, pentru că toate astea ar fi în mintea lui. Din fericire, majoritatea problemelor noastre nu sunt atât de grave. Este mult mai ușor să adoptați o atitudine pozitivă”…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz