2020-03-28 11:34

De ce anume le e FRICĂ românilor când trebuie să meargă la neurochirurg

 |  22:10
De ce anume le e FRICĂ românilor când trebuie să meargă la neurochirurg

O durere acută de spate? Sau o durere inexplicabilă de cap? E clar că apariția unor astfel de probleme indică faptul că trebuie să mergem la doctor. Dar...Deși problemele de sănătate pot să persiste, românii se feresc sa meargă la medicii specialiști.

În România activează relativ puțini neurochirurgi pe cap de locuitor. La o populație de aproximativ 17 milioane de locuitori fiind în jur de 160 de neurochirurgi. Cu toate acestea sunt multe situații în care pacienții români fie nu vin la doctor de teamă, fie vin autodiagnosticați, sau crezând că suferă de boli în stadii foarte grave. Mulți ajung astfel la neurochirurg, în mod direct, având semne în faze incipiente și după ce și-au făcut în prealabil propria lor cercetare pe internet. Internetul conține o cantitate uriașă de informații medicale, “acesta fiind un lucru bun, poate fi și o sursă pentru medici în pregatirea lor, dar are și o latură negativă. Informațiile fiind nefiltrate, iar pentru cineva fără studii de specialitate acest lucru poate fi nociv. În multe țări ale UE pacienții ajung inițial la medicul de familie care îi trimite la neurolog și acesta la neurochirurg sau în anumite cazuri doctorul de familie îi trimite direct la neurochirurg”, după cum subliniază medicul neurochirug Dan Benția.

Frici „de toate felurile”!

Tot Dr. Dan Benția semnalează și alte probleme. Cum ar fi o problemă cu care medicii în general se confruntă în ultima perioadă: aceea a numeroaselor frici dezvoltate de pacienți. “Dintre fricile acestora putem enumera: frica de a avea o afecțiune serioasă, pe care în fapt nu o au ( exemplu - pacient cu dureri de spate care crede că are hernie de disc, examenul nearătând niște minime modificări degenerative la nivelul discului, pacient cu amețeli și dureri de cap, care trage concluzia că are tumoare cerebrală și face examen RMN și iese normal și în fapt avea o migrenă) și frica de a se prezenta la medic - spaima de halate albe (această frică face ca mulți pacienți să se prezinte în fazele finale ale unei boli, când șansele de vindecare sau recuperare scad.

De asemenea, frica de a efectua examen RMN este din ce în ce mai frecventă. Mulți pacienți făcând un atac de panică ce determină oprirea examenului. Nu în ultimul rând, frica de operație - pacientul află că are o afecțiune care se poate rezolva prin intervenție chirurgicală și întreabă pe medicul neurochirurg dacă nu există alta soluție. În încheiere putem enumera și alte frici existențiale din punct de vedere filosofic amintind : frica de moarte, de îmbolnavire, pierderea locului de muncă, de a ramâne singur”.

Mulți se prezintă cu afecțiuni grave neglijate

Tot de la Dan Benția aflăm că în România se prezintă multe persoane la neurochirurg, fără să aibă indicații neurochirurgicale, în multe cazuri aceste afecțiuni putând fi rezolvate de medicii de familie și neurologi. În extrema cealaltă, foarte mulți pacienți se prezintă cu afecțiuni grave neglijate, afecțiuni care ar fi putut fi curabile, dar care la momentul prezentării nu mai au indicații operatorii. Cum ar fi tumori cerebrale care sunt foarte întinse și care invadează structuri profunde cerebrale și centri vitali la care nu se mai poate preta intervenție chirurgicală, practicându-se cel mult o biopsie cerebrală ghidată.

„Sigur, ideal ar fi ca pacientul să se prezinte la medicul de familie, ca să rezolve o parte din patologie și numai în cazul în care semnele și simptomele neurologice sunt grave, pacientul să vină la neurochirurg. Evident este o situație ideală”.

Durerea de spate e „vedeta”

După cum mai subliniază Dan Benția, cele mai frecvente motive de prezentare la neurochirurg sunt simptomele ce țin de patologie la nivelul coloanei vertebrale. Cel mai frecvent simptom la omul matur este durerea de spate - se consideră că, la nivel mondial, peste 80 sută din populația peste 40 de ani a avut cel puțin un episod de durere de spate. „Evident că majoritatea dintre aceste persoane nu a ajuns la operație neavând indicație chirurgicală. Putem spune că afecțiunile degenerative la nivelul coloanei vertebrale sunt principala afecțiune cu care pacientul se prezintă la medicul neurochirurg, în prezent. De asemenea, putem spune că prin progresele realizate în medicină, în special în domeniul imagisticii medicale (de exemplu - aparate din ce în ce mai precise de diagnostic: CT, RMN, Angeograf), alături de o creștere a nivelului educației medicale în rândul populației s-a ajuns ca diagnosticarea pacienților cu boli neurochirurgicale să fie mai precisă și tratamentul să aibă rezultate performante”, conchide medicul neurochirurg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine