2020-07-05 20:56

DEMONSTRAT științific: Cum contribuie exercițiile fizice la menținerea sănătății

 |  23:13
DEMONSTRAT științific: Cum contribuie exercițiile fizice la menținerea sănătății

S-a demonstrat ştiinţific: exerciţiile fizice au efecte incredibile pentru creier. Mişcarea îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria şi ajută la refacerea neuronilor. Studiile confirmă celebrul dicton antic: "Minte sănătoasă într-un corp sănătos" (Mens Sana In Corpore Sano).

Studiile prezentate la congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii arată că muşchii acţionează ca un organ endocrin. Iar în timpul exercițiilor fizice, când sunt folosiți intens, organismul secretă mai multe substanțe care sunt cheia pentru un creier sănătos.

Factorii neurotrofici sunt cei care le permit neuronilor să crească şi să supravieţuiească. Sunt foarte importanţi în copilărie, când organismul este în creştere. La vârsta adultă, dacă faci exerciţii fizice, se secretă acest factor neurotrofic, BDNF, care acţionează lângă muşchi, consumă grăsimea şi stimulează, pe cale endocrină, eliberarea factorilor neurotrofici în creier.

Cercetătorii spun că substanţele secretate în timpul exerciţiilor aerobice măresc volumul materiei cenuşii şi albe din creier, la adulţii mai în vârstă, dar şi centrul memoriei. Îmbunătăţesc funcţiile cognitive, ajută la formarea şi repararea neuronilor. Au şi efect antiinflamator. Sunt asociate chiar cu schimbări la nivelul genelor.

Prin mişcare, fluxul sanguin creşte, creierul se oxigenează din ce în ce mai bine. Mişcarea ajută la reducerea stresului, controlul nivelului de zahăr din sânge, îmbunătăţeşte somnul şi, nu în ultimul rând, reduce riscul de accident vascular.

Studiile au arătat că impactul cel mai mare îl au exerciţiile de intensitate medie sau mare care durează între 45 şi 60 de minute. Şi mersul pe jos este bun pentru creier. Cel mai bine este să parcurgem 6 kilometri într-o oră sau 4 kilometri în 40 de minute, spun specialiştii străini.

Mersul nu trebuie să fie unul lent, ci mai alert.

Fitnessul aerobic reduce şi pierderea de ţesut cerebral asociată îmbătrânirii. Şi recuperarea este mai rapidă la pacienţii cu probleme neurologice care ajung la terapie intensivă, dacă sunt mobilizaţi când mai repede.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz