2019-08-20 21:28

DIABETUL ZAHARAT de tip 2: ce exerciții puteți face pentru a vă ușura viața

 |  16:51
DIABETUL ZAHARAT de tip 2: ce exerciții puteți face pentru a vă ușura viața

Diabetul este o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt prea mari, provocând leziuni ale circulației și nervilor, care, la rândul lor, provoacă boli de inimă și alte leziuni ale organelor. Indiferent in ce stadiu al bolii va aflati, exercițiile fizice reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri care vă pot ajuta să vă controlați starea.

Motivul pentru care se acumulează glucoză în sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 este fie faptul că se produce insulină insuficientă pentru a contracara glucoza din sânge, fie că aceste persoane sunt ”rezistente la insulină”, ceea ce înseamnă că insulina produsă de pancreas nu este utilizată de către corp în mod corespunzător. Atunci când există prea multă glucoză în sânge, arterele pot deveni congestionate, crescând riscul de atac de cord sau cerebral, de leziuni ale nervilor, leziuni renale, pierderea vederii și chiar amputarea unui membru din cauza proastei circulaţii de la nivelul extremităților.

Exercițiile fizice regulate ajută organismul să utilizeze mai eficient insulina, reducând nivelul de glucoză din sânge. Acest lucru se datorează faptului că mușchii au nevoie de glucoză pentru energie și, în timpul exercițiilor fizice, vor prelua și utiliza glucoza fără a fi nevoie de insulină.

Dacă faceţi exerciţii în mod regulat, recomandarea actuală este de 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate moderată pe săptămână. Efectele pot fi permanente, constând în scăderea constantă a nivelurilor de glucoză din sânge. Pentru unii oameni cu medicaţie pentru diabet zaharat de tip 2, aceasta poate însemna o reducere a dozei sau chiar o preluare a controlului bolii doar prin dietă și exerciții fizice. Chiar și o singură sesiune de exerciții poate ajuta reacţia organismului la insulină timp de până la 18 ore.

Ce tip de exercițiu?

Exercițiul aerobic este bun pentru inimă, scăzând riscul bolilor de inimă datorită efectului său asupra colesterolului, precum și asupra absorbției insulinei – exercițiul aerobic stimulează colesterolul HDL ”bun” și scade colesterolul LDL ”rău” care înfundă arterele. De asemenea, ajută la creșterea metabolismului, facilitând menținerea unei greutăți sănătoase. Antrenamentul pentru rezistență, cu sau fără greutăți, este de asemenea important pentru întărirea mușchilor, contribuind la creșterea masei musculare slabe, care este deosebit de sensibilă la absorbția insulinei, ceea ce înseamnă niveluri scăzute ale glicemiei. Acest tip de exercițiu este deosebit de eficient în reglarea nivelului zahărului din sânge după mese, potrivit webmd.boots.com, citat de scoalapacientilor.ro.

Nu există un anumit tip de exerciţiu recomandat anume pentru diabetul de tip 2. Important este să includeţi atât exerciţii aerobice, cât şi pentru rezistenţă. Dacă nu aveţi condiţie fizică bună, dacă sunteţi supraponderal – sau ambele -, se recomandă să cereţi sfatul medicului înainte de a începe un program de exerciţii.

Puteţi totuşi începe imediat exerciţii moderate, câte puţin şi des, exerciţiile moderate fiind definite prin observarea unei accelerări a pulsului, a unei respiraţii anevoioase şi a transpiraţiei, deşi se păstrează capacitatea de a purta o conversaţie. Încercaţi să urcaţi pe scări, nu cu liftul, să mergeţi pe jos, nu cu maşina la magazinele din cartier, să coborâţi din autobuz sau să ieşiţi din metrou cu o staţie înainte şi să parcurgeţi restul distanţei pe jos, sau chiar să staţi în picioare 10 minute pe oră – vă va face bine, dacă aveţi un stil de viaţă sedentar.

După ce primiţi acordul medicului, puteţi alege dintre multe opţiuni care vi se potrivesc:

Mersul suficient de rapid încât să constituie un exerciţiu moderat, timp de 20-30 de minute pe zi, împărţit în reprize a câte 10 minute dacă vă e mai uşor, poate fi adesea intercalat cu uşurinţă printre alte activităţi. Pilates este un program de antrenament pentru rezistenţă, care ajută în special la întărirea muşchilor esenţiali. Înotul este atât un exerciţiu aerobic, cât şi unul de rezistenţă. Antrenamentul pentru rezistenţă se poate face acasă, folosind ca gantere recipientele cu alimente şi cu ajutorul unor benzi de rezistenţă care se găsesc în magazinele de articole sportive, pentru întărirea muşchilor picioarelor şi pentru antrenamente de întărire a întregului corp. Activităţile sociale, cum ar fi lecţiile de exerciţii în grup, sporturile de echipă sau golful vă pot încuraja să vă antrenaţi regulat. Unii preferă să folosească un DVD cu exerciţii acasă. Angajarea unui antrenor personal poate constitui o motivaţie.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray