2020-07-14 04:34

DIABETUL ZAHARAT: simptome și metode de prevenție

 |  17:37
DIABETUL ZAHARAT: simptome și metode de prevenție

Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, complexă, caracterizată prin hiperglicemie cronică, determinată de scăderea secretiei de insulină și/sau reducerea sensibilității la insulină a diverselor țesuturi. În timp, nivelele crescute de glucoză sunt asociate cu apariția complicațiilor acute și cronice grave (boli cardiovasculare, cecitate, insuficientă renale, amputari ale membrelor inferioare), ce au drept consecință reducerea duratei și calității vieții pacienților.

Diagnosticul de diabet zaharat se pune atunci când glicemia luată dimineață, pe nemancate, este mai mare sau egală cu 126 mg/dl sau la testul de toleranță la glucoză se observă o creștere a glicemiei mai mare sau egală cu 200 mg/dl la două ore după administrarea soluției de glucoză și apă; sau când hemoglobină glicozilata este  mai mare sau egală cu 6.5%.

În 2018, la nivel mondial , boală afecta peste 425 de milioane de persoane. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, înregistrându-se, totodată, o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul barbaților. Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt: tipul 1, produs prin distructia celulelor beta ale pancreasului și caracterizat prin deficit absolut de insulină; tipul 2, caracterizat de scăderea secretiei de insulină și insulinorezistență; și cel gestational, diagnosticat în trimestrul 2-3 de sarcina. Există și alte tipuri de diabet zaharat (induse de medicamente, că urmare a unor defecte genetice ale pancreasului sau că urmare a unor afecțiuni hormonale, după transplantul de organe, etc), dar acestea sunt mai rare. 

 Diabetul zaharat cuprinde o gama variată de tulburări, de la cele cu debut acut, care necesită spitalizare, până la cele asimptomatice, depistate întâmplător.

Simptomele includ: senzație anormală de sete și gură uscată, urinări frecvente, senzație marcată de foame, scădere bruscă în greutate, alterarea vederii și senzație de oboseală. La pacienții cu diabet tip 2 aceste simptome pot lipsi, iar boală poate rămâne nedepistata pentru mulți ani, diagnosticul realizându-se deseori la apariția unei complicații sau că urmare a unor analize de rutină.

Diagnosticul de diabet zaharat poate fi pus la orice vârstă. Până de curând, Diabetul tip 1 era întâlnit preponderent la persoanele tinere, iar cel de tip 2 doar la adulți. În prezent se semnalează o creștere a apariției tipului 2 și la copii, consecință a obezității infantile", ne-a declarat medicul Cristina Pavel, membru al Societatii romane de diabet, nutritie si boli metabolice.

Cine ar trebui să se testeze?

Pentru a depista diabetul/prediabetul trebuie testate toate persoanele, indiferent de vârstă, dacă sunt supraponderale sau obeze și au în familie rude de gradul întâi cu diabet zaharat; au născut copii cu greutate de peste 4 kg; suferă de sindromul ovarelor polichistice; au istoric de boli cardiovasculare; sunt hipertensive; sau sunt sedentare. Dacă este prezent vreunul dintre simptomele de mai sus, testarea nu ar trebui întârziată. Altfel, dacă vorbim de persoane normoponderale, fără simptomele specifice, testarea ar trebui să se facă după vârstă de 45 de ani.

 

Prevenirea Diabetului

"Diabetul  tip1 nu  poate  fi  prevenit  în  prezent, dar în cazul diabetului de tip 2 există mai mulți factori care pot influență apariția bolii. Cea mai importantă măsură o reprezintă optimizarea stilulului de viață prin adoptarea unei diete “sănătoase”, bogate în fibre și sărace în grăsimi, recomandată de un medic diabetolog/nutriționist și evitarea sedentarismului, prin efectuarea unei activități fizice de intensitate moderată, minim 150 de minute săptămânal. Cei cu suprapondere/obezitate sunt sfătuiți să scadă în greutate și să mențînă greutatea obținută. Aceste indicații pot fi personalizate în urmă consultului unui specialist", sustine medicul.

Câteva recomandări pentru o alimentație sănătoasă gășiți mai jos:

1. Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr;

2. Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv verdețuri;

3. Mâncați 1-2 porții de fructe în fiecare zi;

4. Alegeți fructe, nuci sau lactate pentru gustări;

5. Alegeți carnea de peste, pui sau curcan, în loc de carne procesată (mezeluri);

6. Alegeți variante integrale de pâine, orez, paște făinoase;

7. Limitați consumul de ulei la 2 linguri zilnic;

8. Limitați consumul de alcool.

Diabetul zaharat este o stare patologică extrem de importantă, având în vedere prevalența să și impactului negativ pe care îl are asupra duratei și calității vieții. Menținerea nivelelor de glucoză sanguină, tensiune arterială și colesterol la normal sau aproape de normal, pot ajută amânarea sau prevenirea complicațiilor acestei boli.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz