2020-07-10 16:26

Epidemia de gripă, un alt motiv pentru închiderea şcolilor

 |  09:32
Epidemia de gripă, un alt motiv pentru închiderea şcolilor

P24

Încă din primele zile ale anului, camerele de gardă din spitale au fost luate cu asalt de bolnavi, adulţi şi copii. Au diagnosticate mai multe viroze respiratorii şi cazuri de gripă clinică, unele dintre ele confirmate şi de laborator. Se pare că acesta este adevăratul motiv pentru închiderea şcolilor. Specialiştii susţin că suntem în plină epidemie şi că vaccinarea antigripală, deşi făcută pe ultima sută de metri, poate fi eficientă, mai ales că virusul din acest an este mai agresiv decât cel de anul trecut.

La Bucureşti şi Constanţa au fost confirmate cele mai multe cazuri de gripă, în perioada 19-25 decembrie. Situaţia s-a înrăutăţit după 1 ianuarie, de aceea medicii spun că ţara noastră se află în plină epidemie de gripă. La Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală şi la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş s-a lucrat la foc continuu. Statistica aeată că circa 450.000 de persoane s-au vaccinat antigripal.

Sute de cazuri în Capitală

„Suntem în plină epidemie de gripă şi, ca atare, lumea trebuie să se vaccineze. Anul acesta nu este ceva deosebit faţă de anii precedenţi, din punct de vedere al rezistenţei virusului gripal. Cine nu se vaccinează îşi asumă riscul de a face gripă şi în cazuri extreme, de a muri din pricina acesteia. Vaccinarea, chiar dacă e făcută în ianuarie, încă este eficientă în focar, cum este Bucureştiul. Am avut foarte multe prezentări la spital, sute de cazuri, majoritatea sunt gripe, atât la adulţi cât şi la copii”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, se aşteaptă ca numărul pacienţilor să crească în următoarele zile, mulţi dintre bucureşteni fiind plecaţi în perioada sărbătorilor. El spune că numărul cazurilor de gripă a crescut de peste cinci ori faţă de 2015. “Anul trecut, în săptămâna 19-25 decembrie erau 33 de cazuri de gripă clinică, acum sunt 183, majoritatea cu subtipul H3N2, afectat fiind sudul ţării din cauza aglomeraţiei urbane”, a declarat, Rafila.

Pericol de extindere a gripei

Alexandru Rafilasusţine că există pericolul ca gripa sp se extindă în şi în celelalte regiuni. În Bucureşti au fost confirmate în total 56 de cazuri de gripă, la Constanţa, 28 de cazuri, dar sunt pacienţi diagnosticaţi cu gripă clinică în Iaşi, Bihor, Dâmboviţa, Olt, Prahova, Alba, Bacău, Neamţ şi Vrancea. Chiar dacă afară este foarte frig, profesorul Adrian Steinu-Cercel susţine că este esenţială aerisirea încăperilor şi spălatul mâinilor şi al nasului. „Sunt măsuri de igienă banale care în contextul în care vaccinarea a scăzut dramatic pot ajuta. În momentul în care Direcţia de Sănătate Publică pune problema vaccinării antigripale pentru persoanele la risc, acestea trebuie să se imunizeze. Vorbim de o boală care poate să ucidă”, a completat medicul. În ultima săptămână, un copil a murit la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Este posibil ca acesta să fie un alt motiv pentru care şcolile şi grădiniţele sunt închise până pe 16 ianuarie.

Declaraţia Gabrielei Firea i-a îngrijorat pe părinţi

Mai multe mămici au început să discute pe Facebook priblema. „De câteva zile dorm prost de când un copil al vecinilor a murit de această gripă de tip A. Şi mă gândesc cu teamă că începe şcoala”, scria o mamă. „Eu am sunat pediatrul care a confirmat epidemia de gripă tip A şi mi-a spus să-mi mai ţin copilul acasă dacă am această posibilitate”, scrie un tată. Mesajele lor par să fi ajuns la primarul Gabriela Firea care a spus că „este mai înţelept să prevenim îmbolnăvirile copiilor decât să le tratăm ulterior. M-am consultat cu ministrul Educaţiei, inspectorul general şcolar, primari de sectoare, medici, părinţi şi este indicat să ţinem închise şcolile, grădiniţele şi liceele”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz