2020-08-15 23:53

Executivul pregătește o Hotărâre de Guvern prin care să PRELUNGEASCĂ scutirea de clawback a imunoglobulinelor!

 |  22:39
Executivul pregătește o Hotărâre de Guvern prin care să PRELUNGEASCĂ scutirea de clawback a imunoglobulinelor!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Forumul Industriei Farmaceutice, că Executivul din care face parte pregătește o nouă hotărâre de Guvern prin care mult discutata taxă clowback să rămână departe de importatorii de medicamente derivate din plasmă umană. Ministerul Sănătății încearcă, astfel, evitarea unei noi crize a imunoglobulinelor.

“In ultimii ani, pacientii noștri au suferit sau chiar au murit din cauza lipsei de imunoglobulină, un medicament derivat din plasmă umană. Chiar și acum trăim sub amenințarea ca de la 1 ianuarie 2020, aceste medicamente vor lipsi iarăși, în cazul în care taxa clawback va fi din nou aplicată, aceasta fiind suspendată doar pentru doi ani” - spune Otlia Stanga, vicepreședinte Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, într-un comunicat remis presei.

Pentru pacienții dependenți, o nouă perioadă în care fiolele cu imunogobulină ar dispărea de pe piață ar însemna o tragedie și îi cer statului sa gestioneze situația în așa fel încât să nu mai existe lipsa medicamentelor. Ministrul Sănătății a declarat ca problema e ca si rezolvată:

“Aflu din presă că Ministerul Sănătății va avea o mare problemă pentru că Hotarârea de Guvern care propune scutirea de clawback a imunoglobulinelor expiră in septembrie si Ministerul Sănătății se face vinovat... Dar pe mine nu m-a intrebat nimeni. Noi pregătim HG-ul prin care să prelungim!” - a spus Sorina Pintea.

România a traversat o criză gravă a imunoglobulinei timp de luni bune în anii trecuți, începând din vara anului 2017 până în primăvara anului 2018, când aceste medicamente au lipsit aproape în totalitate din țara noastră. Criza a dus, acum doi ani, la decesul unei femei de 69 de ani la Spitalul din Alba Iulia.

Fostul ministru al sănătății Florian Bodog afirma, în acel moment critic, că a avut de mai multe ori discuții cu producătorii, în care a avertizat că există o problemă de stoc la nivel european, dar a fost contrazis de „așa-zișii binevoitori”, care au spus că problema este de fapt prețul, din cauza taxei clawback, care era foarte mare.

În consecință, împreună cu premierul Mihai Tudose, a decis, pe 15 Decembrie 2017, suspendarea taxei pe o perioadă de doi ani. “După suspendarea taxei clawback pentru produsele derivate din plasma umană, doar două companii au reluat livrarile de imunoglobulină către spitalele din Romania. Vânzările globale însumate ale acestor două companii, care au reluat livrările de imunoglobulină, reprezintă doar o zecime din vânzările globale cumulate ale celorlalți patru producători de derivate din plasmă umană, care sunt activi pe piata românească - spunea, la vremea respectivă, directorul general UNIFARM, Adrian Ionel.

In conditiile in care pretul imunoglobulinei a crescut cu peste 50% in ulimii 5 ani, Romania impune in continuare preturi maxime cu 30% sub pretul mediu european. În aceste condiții, producătorii trebuie să evalueze cu atentie și să aloce in mod rational cantitatile limitate de produse de care dispun catre acele piete care pot garanta, cu un grad inalt de predictibilitate, conditii comerciale sustenabile si stabile.

Florin Hozoc, directorul general al unei firme care importa imunogobuline, singura, de altfel, care a spart blocada marilor furnizori si a livrat medicamente în timpul crizei afirmă că:

“Reintroducerea de la 1 ianuarie 2020 a taxei clawback pentru imunoglobulină și celelalte produse din plasmă umană, ar duce prețul încasat de producător la sub 50% din prețul mediu european și ar face imposibil de justificat alocarea de imunoglobulină catre România. La fel ca și în cazul vaccinurilor, produsele din plasmă umană, trebuie exceptate de la plata taxei clawback.

Altfel, România va rămâne în categoria acelor tari care nu primesc imunoglobulină și alte derivate din plasmă, pentru că nu își pot permite să plăteasca prețul corect.” Hozoc spune că soluția este ca "România să colecteze plasma, prin centre de plasmafereză, private sau de stat, și să o prelucreze pentru a obține produsele care salvează viețile pacienților".

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătăţii, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro. La nivel mondial, cererea de imunoglobulină s-a dublat in ultimii 10 ani, iar in aceste conditii productia actuala acopera doar 70% din cerere. Deficitul de imunoglobulină este cauzat de lipsa materiei prime, respectiv a plasmei umane.

România este singura țară din Estul Europei care nu are sisteme proprii de producție și trebuie sa apeleze la furnizori externi. Ungaria, Ucraina sau Bulgaria îndeplinesc toate condițiile impuse internațional pentru fabricarea acestor medicamante, au fabrici de fracționare a plasmei și astfel nu riscă nimic din ce ar putea duce la moartea pacienților.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-22

In legatura cu acest articol...

Tricolorii mici, VICTORIE FABULOASĂ în fața Angliei! REZUMATUL video

Furtuna a făcut PRĂPĂD în Capitală. Două schele s-au PRĂBUȘIT

Oare MApN știe câți bani a „tocat” echipa de fotbal CSA Steaua?

Lider PSD FACE PRAF opoziția: ”M**e USR, PNL! Pe ei, pe mama lor!”

Sorin Grindeanu REVINE. Ce CRITICI aduce politicienilor
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz