2020-04-10 00:32

Experimente care duc la creier: Ești cu junk food sau cu fast food?

 |  00:12
Experimente care duc la creier: Ești cu junk food sau cu fast food?

Unii ar putea spune că pizza este junk food. Însă dacă blatul e făcut din grâu integral, iar toppingul este cu legume, ai putea spune ca pizza iese complet din categoria junk food…

După câte se vede, o întreagă problemă! Potrivit specialiștilor, junk food se referă de obicei la alimentele cu valoare nutritivă mică, adică cele care sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafeină și poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prăjituri, cartofi prăjiți, hamburgeri, hot dog, înghețata, sucuri, dulciuri, etc. Dar, ceea ce e considerat "junk food", depinde uneori de mai multi factori, conform Webmd.com. Cele mai multe produse de tip "junk food" se încadrează în două categorii: "snack food" și "fast food". Studiile au arătat, de-a lungul timpului,  că o dietă care include cantităţi mari de fast food reprezintă un factor de risc pentru o mulţime de probleme de sănătate, printre care şi obezitatea. O problemă cu alimentele care intră în această categorie este că acestea nu țin de foame. Oamenii nu au tendința să se simtă la fel de sătui atunci când le mănâncă și  acest lucru poate duce la supraalimentare.

Lipsă de control

Alimentele care intră în categoria snack food sunt gustările pregătite și ambalate comercial cum ar fi: chips-uri, foietaje cu brânză, batoane de ciocolată, prăjituri. Totuşi, un aspect pe care cercetătorii au încercat de-a lungul timpului să îl clarifice a fost cel legat de aparenta lipsă de control pe care o manifestăm în legătură cu fast food-ul. O echipă de cercetători din Australia, Regatul Unit şi SUA a derulat o serie de experimente şi a ajuns la concluzia că acest tip de mâncare interferează cu activitatea hipocampusului, regiunea din creier care controlează memoria şi apetitul, notează Medicalxpress.

Cercetătorii au adunat un grup de 110 voluntari, cu vârste între 20-30 de ani, care aveau o dietă echilibrată pentru a determina efectele consumului de junk food după doar o săptămâna de consum. Voluntarii au fost împărţiţi în mod aleatoriu în două grupuri: unul experimental, persoanele care au consumat fast food timp de o săptămână, şi un grup de control, aceşti voluntari păstrându-şi dieta echilibrată.

Reducerea capacității de memorare

La finalul săptămânii în care a avut loc experimentul, toţi voluntarii au fost chemaţi pentru a lua micul dejun împreună, cu precizarea că le-au fost administrate două teste de memorie: unul înainte şi unul după masă. De asemenea, oamenii de ştiinţă i-au rugat pe participanţi să completeze un chestionar care evalua satisfacţia pe care aceştia au resimţit-o în urma dietei adoptate în săptămâna anterioară. Analizarea testelor de memorie a relevat faptul că persoanele din grupul experimental au obţinut scoruri mai mici, dar şi o reducere a capacităţii de memorare după o singură masă cu junk food.

Pericolul e și mai mare: mâncarea de tip fast-food creează o dependență la fel de puternică precum cea dată de heroină, potrivit unui studiu citat de Daily Express. Conform unor cercetări, consumul regulat de gogoși, costiță, cârnați, hamburgeri și prăjituri cu ciocolată poate deveni un substitut pentru procurarea fericirii. După ani de consum în mod curent, devii de-a dreptul dependent de așa ceva…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine