2020-04-09 04:53

Fumezi? AFECȚIUNEA necunoscută în România. Cum se manifestă

 |  11:06
Fumezi? AFECȚIUNEA necunoscută în România. Cum se manifestă

Se numeşte Evali şi constituie o nouă consecinţă a fumatului. A fumatului electronic. În România, Evali este o afecțiune necunoscută și nu au fost diagnosticate cazuri până în acest moment.

1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite. Media de vârsta a pacienților din SUA - 24 de ani. 70% dintre pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite sunt barbați, iar vârsta medie este de 24 de ani. 94% au utilizat produsul în săptămâna precedentă debutului simptomelor bolii, iar 88% au raportat consumul zilnic. Toți pacienții diagnosticați cu Evali aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe, dar cercetările Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite nu au identificat o substanță specifică sau un produs care să fie comun tuturor cazurilor. Majoritatea pacienților au raportat utilizarea de canabinoizi precum THC sau CBD, iar unii dintre ei au raportat doar utilizarea de nicotină.

Simptome și semne

Profesor doctor Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie consideră că pentru noua boală nu este responsabilă numai industria tutunului, ci şi cei care promovează siguranţa acestor produse, chiar şi doctorii care ar fi trebui să stopeze consumul de ţigări electronice. Florin Mihălţan spune că semnele afecţiunii sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie, potrivit Radio România Actualități. Eventualele simptome ale Evali sunt dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică. Se recomandă utilizatorilor de țigări electronice ca, în cazul în care au astfel de probleme, să solicite asistență medicală.

Florin Mihălţan mai spune că şi conduita medicilor trebuie să se schimbe, pentru depistarea Evali. În situaţia în care se prezintă o persoană care are simptomele menționate este indicat ca medicul să întrebe și dacă utilizează țigara electronică, nu doar dacă fumează țigară convențională.

Nesigur, dar mai puțin nociv

Lichidul din țigara electronică are în compoziție nicotină, aromatizanți, metale grele, precum plumb, nichel, staniu, compuși organici volatili, particule ultra fine și produse chimice cauzatoare de cancer. Mihălțan consideră că cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este mărirea taxei pe pachetul de tutun și atrage atenția că nu există niciun tip de produs cu tutun sănătos și că "Evali este o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o noua consecinţă a fumatului. Există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare”. 

Revenind la prezența Evali în SUA, Linda Bauld, profesor la Institutul Usher din cadrul Colegiului de Medicină al Universităţii din Edinburgh, spune că utilizarea ţigărilor electronice nu este sigură, însă este mai puţin nocivă decât fumatul. „Vapatul nu este sigur, sunt foarte puţine lucruri în viaţă care sunt complet sigure (...), dar folosirea ţigărilor electronice este substanţial mai puţin nocivă decât fumatul". Potrivit acesteia, incidentele din SUA sunt cauzate de eşecul în reglementarea pieţelor lor, de comerţul ilicit. În opinia sa, cazurile de leziuni pulmonare şi deces au fost provocate de „produse contaminate".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine