2020-08-10 23:08

Gazdă intermediară pentru noul virus periculos? Ce sunt PANGOLINII

 |  22:26
Gazdă intermediară pentru noul virus periculos? Ce sunt PANGOLINII

Sunt nocturne, cu botul alungit și nu au dinți. Au solzi, dar sunt mamifere, par marsupiale, dar nu sunt. Ce sunt aceste “creaturi”? Animale sălbatice, desigur, dar puțin studiate. Și sunt pe locul trei în ceea ce privește cele mai traficate animale din lume.

Se numesc pangolini și sunt considerați delicatesă, carnea lor valorând până la 1.000 de dolari pe piața neagră. În China sunt căutați pentru solzii pe care localnicii îi transformă în leacuri folosite în medicina tradițională. Ei bine, secvenţa genomică a noii tulpini de coronavirus izolată de la pangolini este în procent de 99% identică cu cea izolată de la persoanele infectate, ceea ce indică faptul că pangolinii ar putea fi gazde intermediare ale virusului, conform unui nou studiu, și după cum precizează agenția de știri Xinhua. Noul studiu a fost desfăşurat în cadrul Universităţii Agricole a Chinei de Sud. Conform lui Liu Yahong, preşedintele acestei universităţi, echipa de cercetători a analizat peste 1.000 de mostre de metagenom aparţinând unor animale sălbatice şi au ajuns la concluzia că pangolinii sunt cea mai probabilă gazdă intermediară pentru noul coronavirus.

Au fost depistați pozitiv

„Aceasta este o observație extrem de interesantă. Deși trebuie să vedem mai multe detalii, este logic că există acum alte date care arată că pangolinii poartă viruși care sunt strâns legați de 2019-nCoV ”, spune Edward Holmes, virolog evolutiv la Universitatea din Sydney, Australia, menționat de Nature. Cercetătorii chinezi au identificat în primă instanţă că pangolinii, în proporţie de 70%, au fost depistaţi pozitiv cu Betacoronavirus. Cercetătorii au izolat virusul şi i-au observat structura la microscopul electronic. Ei au descoperit astfel că secvenţa genomică a tulpinii de coronavirus de la pangolini este în proporţie de 99% identică cu coronavirusul care a infectat mii de persoane în China.

Liu Yahong a precizat că acest rezultat va sprijini măsurile de control şi de prevenţie a epidemiei şi că oferă referinţe ştiinţifice pentru viitoare politici cu privire la animalele sălbatice

Părerea unui specialist român în biologie

Adrian Bâlbă, biolog și directorul Complexului muzeal de științe ale naturii din Constanța, a declarat duminică într-o intervenție telefonică la Digi24 că oamenii de știință au publicat informații preliminare „suficient de complete, care demonstrează că virusul corona identificat la această specie, pangolinul din China, are avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie”. „Ei bine, pangolinul este un animal traficat, care circulă dintr-o zonă în alta într-un mod neverificat, în așa numitele wet-market, adică piețe umede, de animale vii. Pe sub mână se mai vinde și pangolinul, o delicatesă. Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a mai spus Adrian Bâlbă.

Care a mai subliniat că “ pangolinul rămâne ca maimuța verde, ca civetul care a provocat epidemia SARS, doar în istoricul bolii: “Boala se tratează în continuare epidemiologic, așa cum o fac chinezii, cu eliminarea surselor și eliminarea posibilității de a transmite, cu oameni închiși în orașe, în spitale. Eu cred că această boală va fi mai greu de oprit decât SARS, sunt zeci de mii de oameni declarați infectați. Cu siguranță sunt mult mai multe persoane asimptomatice. Iar infecția este serologică, se depistează răspunsul, nu sursa”.

Foto: China Dialogue


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-09Parerea ta...

CERCETAREA
10 Feb 2020

Înainte de acest studiu, cercetătorii au confirmat că noul coronavirus provine din lilieci, dar nu au reușit să identifice animalul intermediar care era probabil responsabil de expunerea umană. Studiul spune că dacă liliecii lasă în urmă fecale sau salivă pe alimentele care sunt consumate de pangoline, ele pot transporta virusul și îl pot transmite oamenilor .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz