2019-11-18 06:39

GLAUCOMUL: ce este, factori de risc și cum poate fi depistat din timp

 |  13:10
GLAUCOMUL: ce este, factori de risc și cum poate fi depistat din timp

Ianuarie este Luna internațională a DEPISTĂRII GLAUCOMULUI, astfel ca inceputul anului marchează o inițiativă demnă de urmat din partea comunității oftalmologice din întreaga lume: creșterea gradului de conștientizare în privința glaucomului.

Glaucomul este o boală a nervului oftic ce constă în atrofierea treptată a acestuia, ce poate duce în timp la pierderea totală a vederii. De cele mai multe ori glaucomul este asociat cu o presiune intraoculara ridicată.  Organizația Mondiale de Sănătate plasează glaucomul pe locul doi în topul afecțiunilor care cauzează pierderea vederii la nivel mondial. În România numărul cazurilor de glaucom se aproximează la 140.000.

Tipuri de glaucom

În funcție de configurația unghiului dintre iris și cornee sunt două tipuri principale de glaucom:

1. Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des întâlnit tip de glaucom. Peste 90% din pacienții cu glaucom au această formă a bolii. Unghiul dintre iris și cornee are o deschidere normală, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce în ce mai puțin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat așa cum ar trebui.

2. Glaucomul primitiv cu unghi închis, este mai puțin comun decât glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este determinat de o predispoziție anatomică a globului ocular și este caracterizat prin blocarea unghiului dintre iris și cornee de către periferia irisului, cu blocarea eliminării umorului apos, și creșterea presiunii intraoculare.

Factori de risc pentru glaucom

Există o serie de factori care facilitează apariția glaucomului. Ești predispus către această afecțiune dacă:

1. Existența unor afecțiuni generale:

- Diabet zaharat

- Hipertensiune sau hipotensiune arterială

- Boli cardiovasculare sau de tidoidă

2. Existența unor afecțiuni oculare:

- Miopie sau hipermetropie mare (care necesită să porți lentile de contact sau ochelari de corecție a vederii)

- Antecedente de decolare de retină

- Inflamații sau tumori intraoculare

 

3. Existența unor rude de sânge care suferă de glaucom

Persoanele care au rude de gradul I cu glaucom prezintă un risc mai mare de a face această afecțiune în comparație cu cei care nu au antecedente de glaucom în familie.

4. Presiunea intraoculară ridicată

Hipertensiunea intraoculară este principalul factor de risc ce determină apariția glaucomului.

5. Vârsta înaintată

După vârsta de 40 de ani, riscul de apariție a glaucomului crește, așa că oftalmologul recomandă un consult oftalmologic complet o dată pe an. După vârsta de 60 de ani, consultul ar trebui efectuat de două ori pe an.

6. Traumatismele oculare

Unele traumatisme, leziuni sau răni la nivelul ochilor pot duce la apariția glaucomului secundar traumatic. Majoritatea pacienților care ajung să sufere astfel de răni fie practică sporturi de contact, fie au avut parte de un accident domestic sau un accident de muncă.

Glaucomul traumatic poate apărea imediat după lovitura propriu-zisă, sau la o perioadă de câțiva ani.

 

7. Utilizarea medicamentelor pe bază de steroizii

Anumite studii studii leagă apariția glaucomului de administrarea medicamentelor cu steroizi. Riscul de apariție a glaucomului indus medicamentos este mai mare pentru pacienții la care tratamentul are o durată mai lungă. Și frecvența de administrare a medicamentelor și tipul steroizilor pot influența apariția afecțiunii.

“Persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru glaucom trebuie să acorde o atenție sporită sănătății ochilor lor. Este recomandat să efectueze controale oftalmologice anual sau chiar bianual.” sfătuiește Dr. Cristina Ciucă, Medic Oftalmolog Videt.

Simptomele glaucomului

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este asimptomatic în fazele inițiale, sau poate prezenta simptome nespecifice, ce pot fi trecute cu vederea ca fiind efecte ale oboselii, așa că mulți pacienți rămân nediagnosticați până când boala ajunge într-un stadiu avansat. Glaucomul primitiv cu unghi închis se poate manifesta prin:

●   durere la nivelul ochilor

●   durere puternică de cap

●   roșeața ochilor

●   diminuarea acuității vizuale sau vedere încețoșată

●   fotofobie (sensibilitate la lumina) sau halori colorate în jurul surselor luminoase

●   greață, vărsaturi.

 

Diagnosticarea precoce a glaucomului

Glaucomul este o afecțiune adesea asimptomatică, ce produce daune ireversibile asupra nervului optic și asupra vederii. Singura modalitate de a descoperi glaucomul într-un stadiu incipient este să mergi la consultații oftalmologice periodice.

Iată care sunt cele mai comune teste pe care medicul oftalmolog le poate efectua în cadrul unui consult pentru depistarea glaucomului:

●  Tonometrie (măsurarea presiunii intraoculare);

●  Oftalmoscopie (examenul fundului de ochi, cu examinarea papilei nervului optic);

●  Perimetrie (examinarea câmpului vizual);

●  Gonioscopie (examinarea unghiului format între fața anterioară a irisului și fața posterioară a corneei, unde se află sistemul de drenaj al umorului apos);

●  Pahimetrie (măsurarea grosimii corneei).

În funcție de caz, oftalmologul poate alege să efectueze doar o parte dintre aceste teste, sau poate efectua și alte teste mai complexe.

Tratamente disponibile pentru glaucom

Glaucomul nu poate fi vindecat, așa că prevenirea și diagnosticarea precoce sunt cel mai eficient mod de a lupta cu această afecțiune. Totuși, odată depistat, glaucomul necesită tratament pentru a încetini procesul de degradare a vederii.

“Nu există niciun tratament care să poată vindeca această afecțiune. Tratamentele pentru glaucom nu pot readuce nervul optic la starea sa inițială, ci pot doar încetini evoluția bolii și implicit, procesul de pierdere a vederii.” ne spune Dr. Cristina Ciucă.

Indicațiile de tratament date de medicul oftalmolog diferă de la caz la caz. Iată ce tipuri de tratamente poate recomanda oftalmologul:

●  Picături pentru ochi

●  Pastile

●  Proceduri laser

●  Proceduri chirurgicale

Și tu poți ajuta la creșterea gradului de conștientizare în privința glaucomului prin acțiuni simple, dar de efect. Dacă suferi de glaucom, nu ține secret acest lucru, ci împărtășește informații despre această boală cu familia și prietenii tăi. Îndeamnă-ți cunoștințele să meargă în mod regulat la un control oftalmologic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray